Kannabisopas vanhemmille lisätty verkkokauppaan

Puhu mun kanssa kannabiksesta – Virikkeitä ja ajatuksia kotien päihdekeskusteluun opas, jonka tavoitteena on rohkaista nuoren ja aikuisen väliseen kannabiskeskusteluun. A5 kokoinen, 26 sivua.

Tilaa verkkokaupasta.

Myydään 10 kappaleen nipuissa. Isommissa määrissä tee tilaus sähköpostitse: yad@yad.fi

Hinta: 10 € / 10 kpl.

Silta-lehti teki jutun Tampereen huumehoitotilanteesta

Silta-lehti 3/2019, sivulta 6 alkaen: ”Huumeidenkäyttäjien on vaikea päästä katkolle – Huumehoito kaipaa uudistusta Tampereella.”

https://www.siltalehti.fi/files/31993/Silta_3-2019_A-osa_nettilehti.pdf

Jutussa Tampereen huumehoitotilanteesta, Villa Hockeystä ja haastateltavana myös YAD:n Petra Karinen ja Tero Hohenthal joulukuussa pidetyssä Huumeiden käyttäjät heitteillä -seminaarissa.

YK:n huumausainetoimikunnan nuorisofoorumi kokoontuu Wienissä 12.–14.3. – Suomea edustaa Henna Siiki, YAD ry:n vapaaehtoinen

YK:n huumausainetoimikunnan 62. istunto järjestetään Wienissä 14.–22.3.2019. Sen yhteydessä 12.–14.3. kokoontuva nuorisofoorumi kerää yhteen jäsenvaltioiden nimeämät, ehkäisevän huumetyön, terveyden edistämisen ja nuorisovaikuttamisen alalla toimivat nuoret aktiivit ympäri maailmaa.

Nuorisofoorumi tarjoaa osallistujilleen mahdollisuuden vaihtaa ajatuksia, visioita ja erilaisia näkökulmia siitä, miten paremmin suojella ikäistensä terveyttä ja hyvinvointia. Nuorisofoorumi tarjoaa myös tilaisuuden välittää yhteinen viesti maailmanlaajuisille poliittisille päättäjille.

Suomea edustava Henna Siiki on vaikuttanut nuorten ehkäisevän huumetyön yhdistyksessä, YAD Youth Against Drugs ry:ssä vuodesta 2015. Siiki on tehnyt ansiokasta vapaaehtoistyötä kohdaten toisia nuoria erilaisissa tapahtumissa ja keskustellut heidän kanssaan huumekysymyksistä.

YAD logo

YAD etsii oppisopimuskoulutettavaa Jyväskylään ja Tampereelle

Haemme kahta kasvatus ja ohjausalan oppisopimuskoulutettavaa YAD Youth Against Drugs ry:lle. Toinen oppisopimuspaikoista on Tampereella ja toinen Jyväskylässä.

Työtehtäviin kuuluu nuorten parissa tehtävän ehkäisevän päihdetyön tekeminen. Suunnittelet YAD:n koulutuksia, leirejä ja tapahtumia yhdessä ohjaajasi ja nuorten kanssa. Tuotat materiaalia YAD:n julkaisuihin ja verkkopalveluihin. Osallistut paikkakuntasi päihdetyön verkostoihin ja opit paikallisen toiminnan tuen hakemisen ja raportoinnin. Työpaikat liittyvät STEAn Paikka auki II – ohjelmaan.

Odotamme sinulta:

 • valmiutta sitoutua noin 2-3 vuoden oppisopimuskoulutukseen
 • halua työskennellä kasvokkain nuorten ja aikuisten kanssa
 • mahdollisuutta tehdä toisinaan töitä iltaisin ja viikonloppuisin
 • aktiivisuutta, positiivista asennetta ja mielenkiintoa alalle
 • olet työsuhteen alkaessa alle 30- vuotias
 • et ole tällä hetkellä työelämässä etkä päätoiminen opiskelija
 • sinulla on vain vähän tai ei lainkaan työkokemusta

Vastapainoksi tarjoamme innostavan työyhteisön, jossa on turvallista kasvaa ammattilaiseksi.

Työsopimus alkaa 1.4.2019.

Avoimet hakemukset sähköpostilla 24.2. mennessä osoitteeseen janne.paananen@yad.fi. Tiedustelut Jyväskylässä: iida.porkka@yad.fi / 050 522 8708 ja Tampereella: petra.karinen@yad.fi / 040 553 5701.

Haastattelut järjestetään joko viikolla 9 tai 10.

Empatia on huumeriippuvaisia kohtaavan ammattilaisen tärkein tunneälytaito – “Pitäis kohdata niin kuin ihminen ihmisenä”

Jopa yksittäinen ammattilaiskohtaaminen voi olla käänteentekevä huumeriippuvaisen ihmisen elämässä. Tämä käy ilmi marraskuussa julkaistusta YAMK-opinnäytetyöstä, jossa äänensä saavat kuuluviin toipuneet huumeriippuvaiset.

Diakonia-ammattikorkeakoulun opiskelijoiden toteuttamassa opinnäytetyössä on tutkittu, millaisia merkityksellisiä ammattilaiskohtaamisia toipuneilla huumeriippuvaisilla on ollut. Opinnäytetyön tutkimustulokset osoittavat, että huumeriippuvaisen ihmisen toipumista edistävät muun muassa kokemus ihmisenä kohdatuksi tulemisesta ja hyväksynnästä, ammattilaisen välittävä suhtautuminen sekä rajat ja turvallisuus asiakassuhteessa.

– Ammattilaisen kuusi tärkeintä tunneälytaitoa ovat tutkimustulosten mukaan empaattisuus, luotettavuus, emotionaalinen itsetietoisuus, kyky kehittää toisia, optimistisuus sekä ryhmä- ja yhteistyötaidot, kertoo Anne Hämäläinen, toinen opinnäytetyön tekijöistä.

Tutkimustulosten pohjalta on luotu huumeriippuvaisen henkilön toipumista edistävän ammattilaiskohtaamisen malli. Malli on tarkoitettu opinnäytetyön pääyhteistyökumppani YAD Youth Against Drugs ry:n kokemusasiantuntijuustoiminnan käyttöön sekä laajemmin sosiaali- ja terveysalalla hyödynnettäväksi.

Erityisen ajankohtaisen opinnäytetyöstä tekee se, että siinä tutkitut henkilöt ovat toipuneita huumeriippuvaisia ja näin ollen opinnäytetyö tuo kuuluviin syrjäytyneiden ja vakavan syrjäytymisuhan alla olevien henkilöiden ääntä yhteiskunnassa.

Heinonen Aleksi & Hämäläinen Anne 2018. IHMINEN IHMISELLE. Huumeriippuvaisen toipumista edistävä kohtaaminen asiakasnäkökulmasta.

http://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2018112217790

 

Lisätietoja Anne Hämäläinen (0407537520 / varneslahti@hotmail.com)

Tämä sivusto uudistuu – vastaa kyselyyn ja vaikuta lopputulokseen!

Uudistamme www.yad.fi-sivuston ja kaipaamme näkemyksiä kehittämistyöhön! Minkä tiedon tulisi olla paremmin esillä? Miten sivusto voisi palvella paremmin juuri sinua? Vastaa nettisivukyselyyn 31.10.2018 mennessä: https://my.surveypal.com/www.yad.fi-sivustouudistus

YAD Street Teamin esittelyvideo julkaistu Digital Youth Workin hyvissä käytännöissä

YAD Street Teamin toimintaa esittelevä video on julkaistu Digital Youth Workin hyvissä käytännöissä. Videolla verkkovapaaehtoistyön suunnittelija Taneli Hytönen ja Street Teamin Eemeli Kotro kertovat mistä YAD Street Team -toiminnassa on kyse. Käy katsomassa Verken tuottama video:

https://www.digitalyouthwork.eu/?material=yad-fi-street-team-fi

Digital Youth Work on eurooppalainen yhteisprojekti, jonka tavoite on auttaa nuorisotyön toimijoita kehittämään digitaalista nuorisotyötä. Digital Youth Workin sivuille on koottu hyviä käytäntöjä, joista jokainen nuorten kanssa toimiva voi ammentaa ideoita. Suomesta hankkeessa on mukana digitaalisen nuorisotyön osaamiskeskus Verke.

YAD logo

20.–22.9.2018 YAD ry strategia- ja linjauspäivillä

YAD ry:n työyhteisö ja hallitus kokoontuu Orivedelle työstämään vuoden 2019 toimintasuunnitelmaa sekä strategiaa vuosille 2019-2021.

YAD logo

Töihin YADille?

YAD Youth Against Drugs ry hakee Jyväskylän toimistolle ehkäisevän huumetyön suunnittelijaa perhevapaiden sijaisuuteen ajalle 1.12.2018–31.12.2019. Sijaisuudelle saattaa olla jatkoa tarjolla joulukuun 2019 jälkeen.

Tehtävään kuuluu mm. yhdistyksen vapaaehtoistoimintojen koordinoimista ja ohjaamista, nuorten kanssa työskentelevien ammattilaisten kouluttamista, päihdekasvatuksellisten materiaalien luomista ja päivittämistä sekä muita järjestötehtäviä ehkäisevän huumetyön alalta. Työnkuvaan voi sisältyä myös oppisopimusopiskelijan ohjaaminen.

Edellytämme kokemusta ja osaamista nuoriso- ja päihdealan tehtävistä sekä vapaaehtoisten kanssa toimimisesta. Olethan kouluttautunut nuoriso-, sosiaali- tai päihdealan ammattilaiseksi.

Arvostamme hyviä vuorovaikutustaitoja (niin kirjallista kuin suullista), ajankohtaisen päihdepoliittisen keskustelun, laadukkaan ehkäisevän päihdetyön, järjestötyön sekä vapaaehtoistyön tuntemusta ja kykyä itseohjautuvaan ja joustavaan työskentelyyn. Sujuvasta englanninkielen taidosta sekä office-ohjelmien hallitsemisesta on hyötyä tehtävässä.  Vastapainoksi tarjoamme innostavan ja kehittymismyönteisen työyhteisön, hyvät mahdollisuudet vaikuttaa oman työn sisältöihin ja joustavat työajat.

Hakemukset ja CV:t 28.9. klo 16.00 mennessä: petra.karinen(a)yad.fi

Katso koko ilmoitus TE- toimiston sivuilta.

31.8. Overdose Awareness Day

Yliannostuksen riskeistä muistuttavaa kansainvälistä Overdose Awareness -päivää vietetään perjantaina 31.8. Yliannostus voi aiheuttaa kuoleman. Miten ehkäistä yliannostus tai mistä tunnistaa jos kaveri on vetänyt överit? Osaatko toimia yliannostustilanteessa? Katso ohjeet: www.yad.fi/paihde-ensiapu

Euroopan huumeraportti 2018 julkaistu

EMCDDA:n eli Euroopan huumevalvontaviraston vuosiraportti on julkaistu. Tässä alla linkit koko Euroopan raporttiin sekä Suomea koskevaan tiivimpään maakohtaiseen raporttiin.

Koko Euroopan raportti (suomeksi)

Maakohtainen raportti (englanniksi)

YAD on lanseerannut Välittäjä-merkin

YAD:n Välittäjä-merkki on 30-vuotisjuhlavuoden kunniaksi lanseerattava vuosittainen tunnustus yrityksen tai yhteisön panoksesta ja sitoutumisesta nuorten kanssa tehtävään ehkäisevään huumetyöhön.

VÄLITTÄJÄ-MERKKI VIESTII SIITÄ, ETTÄ TOIMIJA

 • välittää nuorten hyvinvoinnista
 • arvostaa vapaaehtoistyötä
 • haluaa edistää laadukasta ehkäisevää huumetyötä
 • mahdollistaa nuorille päihteetöntä toimintaa
 • tukee mahdollisuuttaa huumeettomaan nuoruuteen

Merkin saaja tukee YADia jollain merkittävällä tavalla ja saa sen vuoksi käyttöönsä Välittäjä-merkin, jota voi hyödyntää esimerkiksi omilla verkkosivuilla ja some-kanavissa. Välittäjä-merkin saaneet yritykset ja yhteisöt listataan myös YADin nettisivuille.

Välittäjä-merkin saavat esimerkiksi kaikki ne festarit, jotka tarjoavat YADin vapaaehtoisille telttapaikan ja pääsyliput tapahtumaan. Vuonna 2018 YAD kiittää saamastaan tuesta seuraavia festareita:

 • Nummirock
 • Provinssirock
 • Kosmos festival
 • Karjurock
 • Puntala-rock
 • Qstock
 • Blockfest

419-päivää vietetään 19.4. teemalla ”Keskustele nuoren kanssa kannabiksesta”

Huhtikuun 20. päivä vietetään kansainvälistä kannabispäivää, josta käytetään lyhennettä ”420”. Sitä ennen, 19.4. eli ”419”, ehtii vielä puntaroida kannabiksen käytön hyötyjä ja haittoja.

Tänä vuonna 419-kampanja rohkaisee vanhempia ja kaikkia nuorten kanssa toimivia keskustelemaan kannabiskysymyksistä. Kysyimme nuorilta, miten he toivoivat aikuisten puhuvan heille kannabiksesta. Vastaus yllätti: puhuisivat edes jotain. Vanhemman ei tarvitse tuntea faktoja kannabiksen ominaisuuksista tai olla päihdekasvatuksen ammattilainen – nuoret kaipaavat lähinnä yhteistä pohdintaa ja keskustelua.

”Tärkeintä on muistaa kysyä mitä nuorelle kuuluu, ja pysähtyä kuuntelemaan, etenkin jos nuori itse hakeutuu keskustelemaan asioista”, sanoo YAD:n vt. toiminnanjohtaja Petra Karinen. ”Pelottelu ei kuulu mihinkään kasvatukseen, ei myöskään päihdekasvatukseen. On tärkeää, että nuori tietää olevansa hyväksytty, vaikka kaikki hänen tekonsa eivät olisi.”

Kiinnostus kannabista kohtaan ei tarkoita aina sitä, että nuori käyttäisi tai haluaisi käyttää huumausaineita – suurin osa nuorista ei ole kokeillut tai tule kokeilemaan huumeita. Jos oma nuori jää kiinni kannabiksen käytöstä, on huoli ymmärrettävää, mutta panikointia hedelmällisempää on yrittää ymmärtää miksi nuori käyttää. Itsesyytöksiin tai häpeään ei ole syytä, osa nuorista kokeilee kannabista ja usein käyttö myös jää yksittäisiin kokeiluihin. Jos huoli nuoren päihteiden käytöstä kasvaa suureksi, apua voi hakea esimerkiksi sosiaalitoimesta tai nuorisoasemalta.

YAD julkaisee syksyllä 2018 kannabisoppaan nuoren ja aikuisen välisen vuorovaikutuksen tueksi. Sitä ennen vinkkejä nuorten kanssa käytävään kannabiskeskusteluun voi lukea 419-kampanjasivulta: www.yad.fi/419

Lisätietoja antaa

Petra Karinen
vt. toiminnanjohtaja
YAD Youth Against Drugs
040 551 9067

petra.karinen@yad.fi

Street Teamin sosiaalinen tilinpito on julkaistu

Street Team on verkko-ohjattua vapaaehtoistoimintaa, johon nuoret voivan osallistua paikkakunnasta ja ajankohdasta riippumatta. Street Teamin tavoitteena on aktivoida nuoret mukaan verkkovapaaehtoistyöhön ja verkkonuorisotyön kehittämiseen sekä vapaaehtoistoiminnan kautta vaikuttaa ruohonjuuritasolla nuorten huumeasenteisiin. Lue lisää Street Teamin tavoitteista ja niiden toteutumisesta vuoden 2017 sosiaalisesta tilinpidosta!

Sosiaalinen tilinpito mittaa työn laadullisia tavoitteita ja niiden toteutumista YAD:n toiminnassa. Aiemmat YADin julkaisemat sosiaaliset tilinpidot löydät täältä.

YAD logo

YAD ry:n kevätkokous 8.4. 2018

YAD RY:N KEVÄTKOKOUS järjestetään Tampereen toimistolla
(Hallituskatu 25) 8.4.2018 klo 15.00

VUOSIKERTOMUS 2017 löytyy täältä

Tervetuloa!

KOKOUKSEN ASIALISTA
1. Valitaan kokouksen puheenjohtaja, sihteeri ja kaksi pöytäkirjantarkastajaa
2. Todetaan kokouksen laillisuus ja päätösvaltaisuus
3. Päätetään työjärjestyksestä
4. Esitetään edelliseltä vuodelta laadittu vuosikertomus ja päätetään siitä
5. Esitetään yhdistyksen tilinpäätös edelliseltä kalenterivuodelta sekä
tilintarkastajan lausunto
6. Päätetään tili- ja vastuuvapauden myöntämisestä hallitukselle ja muille
tilivelvollisille
7. Valitaan tilintarkastaja ja hänelle varamies
8. Käsitellään muut asiat
9. Kokouksen päättäminen

YAD logo

YAD sai uuden paikallistiimin Iisalmelle!

YAD on saanut uuden paikallistiimin Iisalmelle <3 Iisalmen tiimin vastaavana toimii Sini Salo. Tiimi kokoontuu huhtikuusta alkaen Ylä-Savon Ohjaamossa parillisina viikkoina torstaisin klo 17-19. Jos olet nuori/nuori aikuinen ja asut Iisalmen seudulla, kaipaat päihteetöntä seuraa & tekemistä ja haluat edistää alueesi ehkäisevää huumetyötä, lähde mukaan toimintaan! Lisätietoja saat Sini Salolta: iisalmi@yad.fi tai 044 377 7497

YAD logo

YAD hakee projektityöntekijää Itse mutta ei yksin -hankkeeseen

YAD Youth Against Drugs ry hakee Jyväskylän toimistolle projektityöntekijää STEA:n rahoittamaan Itse mutta ei yksin – verkkopalvelu huumeita kokeilleille ja käyttäville nuorille oman hyvinvointinsa edistämiseen -hankkeeseen 2.5.2018–30.4.2020.

Hankkeessa luodaan valtakunnallinen verkkopalvelu 15–29-vuotiaille nuorille, joilla on huumeiden kokeilu- tai käyttötausta tai he kuuluvat muuten riskiryhmään. Hankkeen tavoitteena on heidän hyvinvointinsa edistäminen arjen toiminnallisen tekemisen, nuoren oman pohdinnan, tiedon tarjoamisen ja yhteisöllisyyden kautta sekä huumeiden käytöstä aiheutuvien haittojen vähentäminen

Lue työpaikkailmoitus te-palveluiden sivuilla tästä.

YAD logo

YAD etsii projektityöntekijää Exp3rt – Kokemusasiantuntijuus ehkäisevässä huumetyössä -hankkeeseen (Tre)

YAD Youth Against Drugs ry hakee Tampereen toimistolle projektityöntekijää Exp3rt – Kokemusasiantuntijuus ehkäisevässä huumetyössä -hankkeeseen 1.4.2018–31.3.2021.

Työtehtäviin kuuluu YAD:n kokemusasiantuntijatoiminnan koordinointi, kouluttaminen ja ohjaaminen. Lisäksi työtehtäviin kuuluu kahden oppisopimusopiskelijan työpaikkaohjaajana toimiminen. Kokemusasiantuntijatoiminnan malli on kehitetty YAD ry:n aiemmissa kokemusasiantuntijuushankkeissa.

Lue työpaikkailmoitus te-palvelujen sivuilla.

Hyvää Joulua ja Onnea Vuodelle 2018!

STEA:n avustusehdotus vuodelle 2018 on julkaistu

STEA:n avustusehdotus vuodelle 2018 on julkaistu.

YAD kiittää luottamuksesta – 30 vuotta jatkuneen perustyömme lisäksi toimintaa kehitetään kahdessa uudessa hankkeessa:

 • Kokemusasiantuntijatoiminta jatkuu Exp3rt – kohtaava kokemusasiantuntijuus -jatkohankkeessa.
 • Huumeita kokeilleiden/käyttävien nuorten hyvinvointiin keskitytään Itse mutta ei yksin -verkkopalveluhankkeessa

Ei sähköisiä hallituksen ennakkovaaleja

Tänä vuonna ei pidetä sähköisiä ennakkovaaleja YAD:n hallituksen valitsemiseksi. Ennakkohakemuksia hallitukseen tuli niin vähän, että tähän ei ole tarvetta.

Mikäli vielä haluat asettua ehdolle YAD:n hallitukseen, niin ilmoita halukkuutesi sähköpostilla osoitteeseen janne.paananen@yad.fi ja saavu syyskokoukseen 19.11. klo 12 Lutakon toimistolle Jyväskylään.

YAD logo

YAD etsii ehkäisevän huumetyön suunnittelijaa (Jyväskylä)

YAD Youth Against Drugs ry hakee Jyväskylän toimistolle ehkäisevän huumetyön suunnittelijaa vakituiseen työsuhteeseen 15.1.2018 alkaen.

Tehtävään kuuluu mm. yhdistyksen vapaaehtoistoimintojen koordinoimista ja ohjaamista, nuorten kanssa työskentelevien ammattilaisten kouluttamista, päihdekasvatuksellisten materiaalien luomista ja päivittämistä sekä muita järjestötehtäviä ehkäisevän huumetyön alalta. Työnkuvaan sisältyy myös oppisopimusopiskelijan ohjaaminen.

Edellytämme kokemusta ja osaamista nuoriso- ja päihdealan tehtävistä sekä vapaaehtoisten kanssa toimimisesta. Olethan kouluttautunut nuoriso-, sosiaali- tai päihdealan ammattilaiseksi.

Arvostamme hyviä vuorovaikutustaitoja (niin kirjallista kuin suullista), ajankohtaisen päihdepoliittisen keskustelun, laadukkaan ehkäisevän päihdetyön, järjestötyön sekä vapaaehtoistyön tuntemusta ja kykyä itseohjautuvaan ja joustavaan työskentelyyn. Sujuvasta englanninkielen taidosta sekä office-ohjelmien hallitsemisesta on hyötyä tehtävässä. Vastapainoksi tarjoamme innostavan ja kehittymismyönteisen työyhteisön, hyvät mahdollisuudet vaikuttaa oman työn sisältöihin ja joustavat työajat.

Palkkaus on kiinteä kuukausipalkka 2455 €/kk, työt saattavat ajoittua myös iltoihin ja viikonloppuihin.

Hakemukset sekä cv:t sähköpostilla viimeistään 22.11.2017 osoitteeseen janne.paananen@yad.fi

Hakemusten perusteella kutsutaan haastatteluihin, jotka pidetään keskiviikkona 29.11.

Työpaikkailmoitus TE-palveluiden sivuilla.

Moni huumeiden käyttäjä kuolee muuhun kuin huumeisiin

Usein ajatellaan, että huumeiden käyttäjä haluaa lopettaa käytön ja jos hän ei onnistu lopettamaan, hän väistämättä kuolee huumeiden käytön seurauksena. Huumeita käyttävä ei kuitenkaan välttämättä pyri päihteettömyyteen, eivätkä kaikki huumeita käyttävät ihmiset kuole huumeisiin.

Huumeiden käytön yleistymisestä ja arkipäiväistymisestä huolimatta käyttöön liittyy yhä paljon kielteisiä ennakkoasenteita. Leimaavat asenteet vaikuttavat muun muassa siihen, millaista hoitoa huumeita käyttävät saavat. Hoidettavissakin olevat sairaudet saattavat jäävät hoitamatta.

– Avun ja palveluiden tarvitsijoita ei voi erotella päihteiden tai niiden laillisuuden perusteella. Myös päihteiden käyttäjät ovat osa yhteiskuntaa. Heille kuuluvat samat oikeudet kuin muillekin, kuten oikeus saada hoitoa ja apua, YAD Youth Against Drugs ry:n toiminnanjohtaja Janne Paananen sanoo.

Hän jatkaa, että päihteiden käyttäjien ja päihdekuntoutujien kanssa työskentelevät toimijat tietävät, että asiakaslähtöinen, yksilöllisesti suunniteltu kuntoutus takaa parhaat tulokset.

Tilastojen mukaan kaksi kolmasosaa heistä, jotka hyötyisivät päihdepalveluista, eivät ole palveluiden piirissä.

–Vaikka esimerkiksi huumehoidot ovat kehittyneet paljon, palvelujärjestelmässämme on edelleen palveluihin pääsyä hankaloittavia tai asiakasta liian herkästi rankaisevia käytäntöjä, vahvistaa kehittämis- ja edunvalvontakoordinaattori Riikka Perälä EHYT ry:n päihdeasiamiestoiminnasta. 

Yhteiskunnan kielteisen suhtautumisen taustalla vaikuttavat ennakkoluulot ja tiedon puutteesta aiheutuvat pelot. Mielenterveysbarometrin (2015) mukaan 78 prosenttia suomalaisista ei haluaisi huumeongelmaista naapurikseen. Torjuvat ja negatiiviset asenteet voivat johtaa siihen, että huumeita käyttävä ihminen syrjäytyy ja omaksuu itsekin negatiivisen kuvan itsestään.

– Negatiivinen kierre voidaan pysäyttää, jos ennakkoluulot hälvenevät ja päihteitä käyttävien ihmisten leimaaminen loppuu, Janne Paananen sanoo.

Ehkäisevän päihdetyön järjestöverkoston kampanja Ei tuomita tuo esiin huumeita käyttävien ihmisten tarinoita. Kampanjan tavoitteena on purkaa stereotypioita huumeiden käyttäjistä.
Kampanjaa toteuttamassa ovat A-klinikkasäätiö, EHYT ry, Elämäni Sankari ry, Irti Huumeista ry, KRAN rf, Kriminaalihuollon tukisäätiö, Music Against Drugs ry, Nuorten Ystävät ry, Raittiuden Ystävät ry, Sininauhaliitto, Stop Huumeille ry, Suomen ASH ry, Suomen Lumme ry, Suomen Mielenterveysseura, Suomen Punainen Risti, Suomen Valkonauhaliitto, Tukikohta ry ja YAD Youth Against Drugs ry.

Lisätiedot:
Janne Paananen, toiminnanjohtaja, YAD Youth Against Drugs, puh. 040 551 9067
Riikka Perälä, kehittämis- ja edunvalvontakoordinaattori, EHYT ry/päihdeasiamiestoiminta, puh. 050 464 6484
Tuija Siera, puheenjohtaja, Suomen Lumme ry, puh. 046 522 1163

www.eituomita.fi

YAD logo

Avoimia työpaikkoja Kannabisinterventio nuorille kannabiksen käyttäjille -hankkeessa

Haussa on yhteensä viisi työntekijää neljälle paikkakunnalle ESR-rahoitteisessa Kannabisinterventio nuorille kannabiksen käyttäjille -hankkeessa. (www.ehyt.fi/kannabishanke)

Hanke on Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry:n ja YAD ry:n yhteishanke. Ehyt ry:n hanketyöntekijät sijoittuvat Helsinkiin ja Ouluun, YAD ry:n työntekijät Jyväskylään (1 kpl) ja Tampereelle (2 kpl).

Hankkeen tavoitteena on vähentää nuorten kannabiksen käyttöä, kannabiksesta syntyvää stigmaa sekä lisätä kohderyhmien tietoutta kannabiksen käyttöön liittyvistä asioista. Hankkeen aikana luodun interventiomallin avulla etsitään keinoja yhdistää kasvokkain tapahtuva interventio oma-apu -pohjaisiin interventioihin.

Lisätiedot MOL:n sivuilta.

Mira YAD

Kansalaisareena etsii vuoden 2017 Vapaaehtoista – YAD:n ehdokas on Mira <3

Kansalaisareena etsii vuoden 2017 Vapaaehtoista. Mekin asetamme ehdolle yhden vapaaehtoisistamme.

YADin eri tiimeissä toimii satoja nuoria, joten miksi niistä kaikista huipputyypeistä juuri Mira?

Mira on ollut mukana toiminnassamme vasta vuoden, mutta on siinä ajassa ehtinyt käydä useilla festareilla jututtamassa ihmisiä huumeista, osallistunut Tampereen paikallistiimin toimintaan ja sen ideointiin, pönöttänyt infopisteillä milloin missäkin sekä ollut aktiivisesti mukana päihdekasvatuskeikoilla yläkouluissa. Striibaillutkin hän on nuorempana. Mira toimii myös lastensuojelun kokemusasiantuntijana Tampereella.

Mira saapuu aina paikalle hymyssä suin, jopa silloin, kun päihdekasvatuskeikalle lähdetään seitsemältä aamulla. Mira tekee työnsä tunnollisesti ja auttaa muita. Hän on luotettava, ahkera ja aina positiivinen. Mira on todellinen työmyyrä, jolle itse vapaaehtoistyön tekeminen ja muiden auttaminen näyttää olevan mahdollisia palkintoja arvokkaampaa. Hän ei pelkää tarttua toimeen, vaikka tehtävä ei olisikaan se kaikista mieluisin.

Käy äänestämässä lokakuun loppuun mennessä osoitteessa: www.kansalaisareena.fi/vapaaehtoinen

(Mira löytyy kohdasta Tampere)

Vuoden Vapaaehtoinen -äänestys

 

Euroopan huumeraportti 2017 julkaistu

EMCDDA:n eli Euroopan huumevalvontaviraston vuosiraportti on julkaistu. Tässä alla linkit koko Euroopan raporttiin sekä Suomea koskevaan tiivimpään maakohtaiseen raporttiin.

Koko Euroopan raportti (suomeksi)

Maakohtainen raportti (englanniksi)

Blogissa: Hyvä muistutus inhimillisyydestä

EXP2-hankkeen Krista muistuttaa blogissa, että perimmiltään huumetyössä on kysymys inhimillisyydestä ja kyvystä nähdä ihminen ongelman takana.

YAD logo

Sosiaalinen tilinpito mittaa YAD:n toiminnan laadullisia tavoitteita

YAD arvioi toiminnan laatua ja tavoitteiden toteutumista sosiaalisten tilinpitojen avulla.

Tutustu YAD:n sosiaalisiin tilinpitoihin, vuosikertomuksiin ja toimintasuunnitelmiin täällä.

419-kampanja mediassa

Tänä vuonna 419-kampanjan teemana on kannabiksen käyttö ja itselääkinnän haasteet. Alla aiheesta mediassa:

Ylen aamu-tv: Kannabiksen käyttö Suomessa

Yle Radio Suomi, Jannen haastattelu kohdasta 15:35 alkaen: http://areena.yle.fi/1-4066810#autoplay=true

Tuima: 419-päivä haastaa kansainvälisen kannabispäivän

Karjalainen: Järjestö varoittaa itselääkinnästä kannabiksella – ”Ei ole tarkoitus tuomita”

Suur-Jyväskylän lehti: 419-päivä kiinnittää huomiota itselääkinnän riskeihin – Hetki ennen kannabiksen käyttöä

haastattelu-419-surkkari

 

 

19.4. vietetään 419-päivää – Tänä vuonna kiinnitetään huomiota kannabiksen itselääkintään liittyviin riskeihin ja haasteisiin

Huhtikuun 20. päivä vietetään kansainvälistä kannabispäivää, josta käytetään lyhennettä ”420”. Sitä ennen, 19.4. eli ”419”, ehtii vielä puntaroida oman kannabiksen käytön hyötyjä ja haittoja.

Tänä vuonna 419-kampanja kiinnittää huomiota itsehoidolliseen kannabiksen käyttöön. Itsehoidollisella käytöllä tarkoitetaan sellaista kannabiksen käyttöä, jonka ensisijainen tarkoitus on lievittää tai poistaa jonkun sairauden tai vaivan oireita. Lääkärin määräämä hoito lääkekannabisvalmisteella on asia erikseen: sitä ei lueta itsehoidolliseksi käytöksi.

Koska kannabiksessa on käyttötarkoituksesta riippumatta aina myös päihdyttäviä ainesosia, ei lääkkeellisen käytön ja päihdekäytön erittely ole yksiselitteistä. Tutkimusten mukaan Suomessa viidesosa kannabiksen käyttäjistä ilmoittaa käytön ainakin osittain, ja noin 5 % lähes yksinomaan lääkkeelliseksi. Samoin yli puolet suomalaisista kotikasvattajista ilmoittaa kasvattavansa kannabista lääkekäyttöön.

”419-kampanjan ei ole tarkoitus tuomita tai vähätellä niitä ihmisiä, jotka kokevat saavansa apua kannabiksesta”, sanoo YAD:n ehkäisevän huumetyön suunnittelija Petra Karinen. ”On kuitenkin hyvä tiedostaa itselääkintään liittyvä riippuvuusriski.”

Pahimmillaan itselääkintä kannabiksella saattaa pahentaa tai kroonistaa hoidettavan sairauden oireita. Se saattaa myös vaikeuttaa asianmukaisen hoidon saamista terveydenhuollossa, jossa oireet yhdistettynä kannabiksen käyttöön tulkitaan helposti päihdeongelmaksi. Kannabiksen ja muidenkin päihteiden käytöstä on kuitenkin tärkeää kertoa lääkärille, jotta vältytään virhearvioinneilta diagnoosin tai hoidon suunnittelun suhteen.

419-kampanjasivu löytyy osoitteesta www.yad.fi/419

Lisätietoja antaa
Janne Paananen
Toiminnanjohtaja
YAD Youth Against Drugs
040 551 9067 (tavoitettavissa 18.4. alkaen)
janne.paananen@yad.fi

Blogi on taas käytössä

Ehkäisevän huumetyön kulisseihin kurkistava www.kiinnostaakohuumeet.fi -blogi on taas käytössä. Blogin ulkoasu päivitetään kevään aikana.

Tiedote: Valinnanvapauslaki muuttaa palvelutarjontaa – päihdeongelmainen asiakas vaarassa jäädä ulkopuolelle

Päihdeongelmainen käyttää usein monia eri sosiaali- ja terveyspalveluja samanaikaisesti. Elämänhallinnan ja riippuvuusongelmien kanssa painiva asiakas vaatii erityistä osaamista ja tukea palveluiden valinnassa. Pahimmillaan uusi valinnanvapauslaki voi hajauttaa päihdepalvelut eri tuottajien kapea-alaisesti tarjoamiksi irrallisiksi palveluiksi.

Mikäli hallituksen esitys valinnanvapauslaista hyväksytään esityksen mukaisena, useita palveluja käyttävien päihdeongelmaisten palvelut hajautuvat monelle tasolle. Palvelun saaminen monimutkaistuu ja riski hoidon keskeyttämiseen kasvaa.

– Kenellä on vastuu hoidosta kokonaisuutena? Miten tässä mallissa taataan hoidon kokonaisvaltainen ja oikea-aikainen toteutuminen? YAD Youth Against Drugs ry:n toiminnanjohtaja Janne Paananen kysyy.

– Huumeidenkäyttäjän ja päihdeongelmaisen asiakkaan kannalta on huomattavasti tärkeämpää, että hän saa tarvitsemaansa palvelua oikeaan aikaan ja usein myös sieltä mistä sitä hakee, kuin että hän saa valita palvelun tuottajan. Kärjistäen voidaan kysyä, onko oikeus valita tärkeämpi, kuin oikeus hyvään hoitoon?

Päihdeasiakkaiden hoitopolku on monipolvinen ja palveluntarpeen arviointia sekä asiakassuunnitelmaa voidaan tehdä useastikin hoidon edetessä. Uhkana on, että lakiuudistuksen myötä haavoittuvassa asemassa oleva asiakas päätyy toimivan hoitoketjun sijasta mutkikkaan rakenteen heittopussiksi.

– Vaikeasti päihdeongelmainen ihminen on ensisijaisesti sosiaali- ja terveydenhuollon asiakas, ei niinkään aktiivinen kuluttaja markkinoilla, Paananen sanoo.

Ehkäisevän päihdetyön järjestöverkoston järjestöt: EHYT ry, Irti Huumeista ry, KRAN rf, Kriminaalihuollon tukisäätiö, Raittiuden Ystävät ry, Sininauhaliitto, Sovatek-säätiö, Suomen Lumme ry, Suomen Syöpäyhdistys ry, Tukikohta ry ja YAD Youth Against Drugs ry jättivät yhteisen lausunnon valinnanvapauslaista 28.3.2017. Lausunnossa painotettiin muun muassa asiakaslähtöisyyden huomioimista, uudistuksen kiireisen aikataulun tuomia haasteita ja järjestöjen toimintaedellytyksiä ja roolia uudistuksen yhteydessä.


Lisätiedot:
Janne Paananen, toiminnanjohtaja, YAD Youth Against Drugs ry, puh. 040 551 9067, janne.paananen@yad.fi

Puhu mulle huumeista -kampanja haastaa kuntavaaliehdokkaat vastaamaan huumekysymyksiin

Nyt sitä saa! Nimittäin vaikuttaa oman kunnan huumeasioihin. Kuntavaaleilla valitaan jokaiseen kuntaan ne ihmiset, jotka päättävät muun muassa siitä, kuinka paljon satsataan huumehoitoon, saavatko nuoret harrastaa ilmaiseksi koulutiloissa iltaisin tai sijaitseeko kunnan päihdestrategia X-filesissa.

Sote-uudistuksen pyörteissä ja valtuutettujen pian vaihtuessa on tärkeää pitää huumekysymykset tapetilla. Ehkäisevä huumetyö lisää kuntalaisten hyvinvointia ja tuo säästöjä.

”Isojen muutosten keskellä ei saisi unohtua, että ongelmien ehkäiseminen on kaikin tavoin kannattavampaa, kuin niiden hoitaminen. Toivottavasti ehdokkaista löytyy paljon niitä, joita kiinnostavat kaikki kuntalaiset: niin nuoret, kuin huumeidenkäyttäjätkin”, sanoo YAD:n toiminnanjohtaja Janne Paananen.

YAD Youth Against Drugs ry:n Puhu mulle huumeista -kampanja aktivoi kuntavaaliehdokkaat pohtimaan oman kunnan huumetyötä. Jokainen voi osallistua ja vaikuttaa kysymällä ehdokkaaltaan omaa kuntaa koskevasta päivän polttavasta huumeaiheesta tai kampanjasivulta löytyvistä kysymyksistä.

Mikä on mielestäsi inhimillinen huumehoitoon pääsyn aikaraja?, Miten valtuutettuna vaikutat nuorten harrastusmahdollisuuksien parantamiseen? sekä Polttaisitko pilveä, jos se laillistettaisiin?, ovat esimerkkejä kampanjan kysymyksistä. Lisää huumekysymyksiä löytyy Puhu mulle huumeista -kampanjan sivuilta: www.yad.fi/puhumullehuumeista.

Somessa kampanjaan voi osallistua hashtageilla #puhumullehuumeista #kuntavaalit2017

Blogissa: Päivä kerrallaan

Blogissa kokemusasiantuntija pukee runoksi sen hetken kun oli vedenjakajalla huumeiden käytön jatkamisen ja lopettamisen kanssa.

YKP-lehti: Pilvee, pilvee. Kannabiksen käyttötavat, käyttäjät ja poliittiset mielipiteet

Yhteiskuntapolitiikan numerossa 1/2017 on mielenkiintoinen artikkeli kannabiksen käytöstä sekä asenteista käyttöä kohtaan: http://www.julkari.fi/handle/10024/131949

Blogissa: Rakkaudesta lajiin

”Vaikka päihdekeskustelussa aikuisella on hyvä olla perusfaktat kunnossa, ei päihdekasvatuksen tarvitse kuitenkaan olla mikään mörkö.”, bloggaa Petra. Ja mitä on minäpystyvyys? Tsekkaa blogista.

Somessa liikkuu kaikenlaista kamaa – uusi verkkokoulutus lisää nuorten medialukutaitoa huumeilmiöiden suhteen

kamaasomessa-banneri

 

YAD Youth Against Drugs ry julkaisee Mediataitoviikon maanantaina 6.2.2017 ”Kamaa somessa” -nimisen nuorille suunnatun verkkokoulutuksen (www.kamaasomessa.fi), jonka aiheena on huumeet ja sosiaalinen media. Koulutuksen tavoitteena on lisätä nuorten kriittistä medialukutaitoa sosiaalisen median päihde- ja huumesisältöjen suhteen sekä antaa valmiuksia ja osallistaa vertaisvaikuttamiseen verkossa. Koulutuksessa nuori tarkastelee myös omaa suhtautumistaan huumeisiin sekä sosiaaliseen mediaan.

Kamaa somessa -koulutus on Opetus- ja kulttuuriministeriön rahoittaman ”Mutku netissä luki – Päihdekriittinen mediakasvatuskokonaisuus verkkovapaaehtoistyöhön” -hankkeen osakokonaisuus. Lajissaan ensimmäinen koulutus koostuu noin kymmenestä monipuolisesta tehtävästä, joita tekemällä nuori etenee koulutuspolkua tasolta toiselle. Koulutuksen pääkohderyhmää ovat 13–17-vuotiaat nuoret. Tehtäväpankin tehtävät soveltuvat myös nuorten parissa työskentelevien hyödynnettäviksi, osana ryhmien tai yksilöiden kanssa tehtävää päihde- ja mediakasvatusta.

”Koulutusta on alusta asti tehty nuorten kanssa, jotta siitä tulisi aidosti nuorten näköinen, nuoria kiinnostava ja heidän tarpeisiinsa vastaava. Eräs nuori kiteytti hyvin, että netistä löytää kyllä sitä tietoa, mitä itse haluaa, mutta se ei tarkoita että tieto olisi totta. Johtoajatuksena koulutuksen sisällössä onkin tiedon luotettavuuden arviointi ja nuoren oman kriittisen ajattelun vahvistaminen”, kertoo verkkovapaaehtoistyön suunnittelija Anne Hämäläinen.

Kamaa somessa -koulutus nivoutuu osaksi tänä vuonna 10 vuotta täyttävää YAD Street Team -verkkovapaaehtoistyötä,
jossa nuoret pyrkivät vaikuttamaan huumeasenteisiin omissa elämänpiireissään luovia ja hauskoja tehtäviä suorittamalla. YAD Street Team -toiminnassa on vuosien mittaan ollut mukana yhteensä tuhansia nuoria ja toiminta jatkaa kasvuaan: vuonna 2016 Street Teamiin liittyi 1 373 uutta nuorta ympäri Suomen. Maksutonta Street Team -toimintaa ohjataan verkon välityksellä, joten osallistumismahdollisuudet ovat nuorille samat paikkakunnasta riippumatta.

Lisätietoja:
Anne Hämäläinen
verkkovapaaehtoistyön suunnittelija
YAD Youth Against Drugs ry
0400 234 317
anne.hamalainen@yad.fi

YAD Youth Against Drugs ry on sitoutumaton, valtakunnallinen nuorten vapaaehtoistoimintaan perustuva järjestö, jonka tavoitteena on ehkäistä huumausaineiden käyttöä sekä vähentää niistä aiheutuvia haittoja. YAD tarjoaa tukea päihteettömään elämään, päihteetöntä toimintaa ja tietoa huumausaineaiheesta sekä haastaa miettimään omia valintoja ja arvoja.

Blogissa: Yksin ja yhdessä

YAD:n Street Teamin vuosi 2016 ylitti kaikki tavoitteet ja odotukset. Blogissa Anne pohtii verkkovapaaehtoisuutta.

Blogissa: Miten taataan nuorten äänen kuuluvuus nuorisojärjestössä

Blogissa aiheena näin vuoden alun kunniaksi kuinka pidetään huolta, että toiminta pysyy nuorten näköisena.

RAY tukee hyviä tekoja

RAY:n avustusehdotus vuodelle 2017

Raha-automaattiyhdistys RAY:n avustusehdotus vuodelle 2017 on julkaistu. Ensi vuonna RAY:n avustustoiminta siirtyy STEAan (Sosiaali- ja terveysjärjestöjen avustuskeskukseen).

YAD jatkaa ehkäisevää huumetyötä tuttuun tapaan: asenteella, tiedolla, kokemusasiantuntijuudella ja sydämellä. Kiitos RAY luottamuksesta! Yleisavustusta yhdistyksen yleishyödylliseen toimintaan myönnettiin 292 000 euroa. EXP2-projektille myönnettiin rahoitusta 98 000 euroa, ja sen turvin voidaan levittää ja juurruttaa kokemusasiantuntijoiden kanssa kehitettyä päihdekasvatusmallia nuorten päihteidenkäytön vähentämiseksi, lisätä päihdehoitoalan opiskelijoiden ammattitaitoa ja tukea kokemusasiantuntijoina toimivien kuntoutumista, päihteettömyyttä sekä työelämätaitoja.

Blogi: TONI auttaa ammattilaista kohtaamaan huumeriippuvaisen

Kokemusasiantuntijat ovat tehneet syksyn mittaan paljon. Blogissa juttua kokemusasiantuntijoiden kanssa kehitetystä kohtaamisen koulutuksesta.

Yle Uutiset: Teini raapustelee koodia 4:20 – aikuinen, pysytkö kärryillä?

”Emppu, eemeli, e-vitamiini, esso, nipsu, naksu, mitsu ja mundo ovat ekstaasia. Jonnelle mennään, kun mennään polttamaan kannabista eli biittiä, blaadia, möyhyä, myssyä, pajaria ja paukkua.

4:20 on kannabiskulttuurissa kellonaika ja päivänmäärä; suosittu ajankohta poltella ja yhteinen pössyttelypäivä. 4:19 on vastalause huumeille – vielä on minuutti aikaa päättääkin toisin.

Nuoret ovat suvaitsevaisia ja avoimia kaikenlaisille ilmiöille. He ovat käteviä hakemaan tietoa mutta mediakriittisyys välillä puuttuu.

– Ehkäisevän päihdetyön suunnittelija Petra Karinen, Youth Against Drugs

Huumeslangi elää jatkuvasti. Karrikoidusti voi sanoa, että sanasto on vanhaa jo ennen kuin sormi ehtii hipaista enteriä. Ei ihme, etteivät aikuiset pysy kärryillä mistä nuoret kenties puhuvat.”

Lue koko juttu Ylen sivuilta: Teini raapustelee koodia 4:20 – aikuinen, pysytkö kärryillä?

Mikä 419?

 

Suomen C- hepatiittistrategia 2017 – 2019

Sosiaali- ja terveysministeriö on julkaissut C-hepatiittistrategian vuosille 2017-2019. Strategian tavoitteena on vähentää C-hepatiitin aiheuttamaa sairastavuutta ja kuolleisuutta sekä uusia tartuntoja, asettaa tavoitteet testaus- ja hoitokäytännöiden yhdenmukaistamiseksi ja tartunnan saaneiden saattamiseksi kattavasti hoidon arvion, seurannan ja hoidon piiriin, sekä arvioida tarvittavia resursseja. Strategian pitkän aikavälin tavoitteena on kaikkien C-hepatiitin kantajien hoito maksavaurion asteesta riippumatta ja näin myös uusien tartuntojen ehkäisy.

Suomessa arvioidaan olevan noin 20 000 hepatiitti C-viruksen kantajaa. Uusia tartuntoja todetaan vuosittain noin 1150. Keskeisin väestöryhmä on ruiskuhuumeita käyttävät, joista 75 %:lla arvioidaan olevan hepatiitti C-vasta-aineita.

Blogissa: Yksin en jaksaisi – avun hakemisen ja saamisen vaikeus

”Kun ihminen on ylittänyt näkymättömän, mutta korkean, kivuliaan ja todellisen kynnyksen päättää hakea apua, miten hän jaksaa sen käytännössä tehdä?”

Lue lisää Kiinnostaako huumeet -blogista.

YAD logo

YAD:n hallitus vuodelle 2017

YAD:n syyskokouksessa valittiin järjestölle hallitus vuodelle 2017:

Varsinaiset jäsenet:

Eeva-Kaisa Salminen (pj)
Miio Seppänen
Hanna Ikonen
Krista Rintala
Tuomas Laine
Helmi Lind

Varajäsenet:

Ville Särkelä
Antero Keränen
Timo Lemettinen
Vaula Ekholm
Sampo-Ilmari Tuhkanen

Onnea uudelle hallitukselle!

Blogissa: (Sisäisen) lapsen oikeuksien päivä

”Aikuiseksi kasvaminen on helpompaa, jos lapsuus on ollut turvallinen ja vanhemmat rakastavia. Silti hyvä perhetausta ei automaattisesti tarkoita ongelmatonta nuoruutta, eikä rikkinäinen lapsuus tarkoita menetettyä tulevaisuutta.”

Lue lisää Kiinnostaako huumeet -blogista.

YAD:n #viikonväite YouTubessa

YAD:n YouTube-kanavalla on aloitettu Viikon väite -videopostaussarja. Sarjassa esitetään viikoittain yksi päihteisiin liittyvä väite, josta on mahdollisuus keskustella videon kommenttiketjussa. Väitteet eivät välttämättä edusta YAD:n mielipiteitä päihdeasioissa, vaan toimivat pikemminkin pohdinnan ja keskustelun herättäjinä. Osa väitteistä voi olla provosoivia ja moniin niistä ei ole yhtä ja oikeaa vastausta.

Videoita ovat kuvanneet YAD:n vapaaehtoiset ja työntekijät. YADimaiseen tapaan vakaviakin teemoja voidaan esitellä humoristiseen sävyyn.

Videoita voi käyttää ehkäisevän päihdetyön välineenä esim. nuorisotiloilla ja -taloilla, kouluissa, työpajoilla sekä etsivässä nuorisotyössä. Viikon väitteet löytyvät YAD:n YouTubekanavalta: www.yad.fi/youtube

Katso, kommentoi ja osallistu keskusteluun! #viikonväite

Mielipide: Kauhutarina jumppasalissa ei opeta nuorelle elämäntaitoja

”Shokkireaktioon tähtäävän päihdevalistuksen ainoa ongelma ei ole tehottomuus.

Silloin, kun päihdekasvatus perustuu uhkakuvien maalailuun, pelotteluun, nuorten ulkonäköpaineisiin vetoamiseen, narkofobian kasvattamiseen ja yhteiskunnan marginaaleissa elävien syyllistämiseen, ei ongelmana ole ainoastaan resurssien ja ajan hukkaaminen.

Pahimmillaan kyseessä on syrjäytymistä ja syrjäyttämistä edistävä kampanjointi, jonka lopputuloksena erityisesti niiden nuorten asema, joilla huumekokeiluja jo on, heikkenee entisestään.”

Lue Petran mielipidekirjoitus kokonaisuudessaan Turun Sanomista tai Savon Sanomista.

Blogissa: 5 väärää syytä olla aloittamatta päihdekeskustelua nuoren kanssa

”Puheeksiottoon ei tarvitse olla minkään alan asiantuntija, ainoa vaatimus on aito halu kuunnella ja tukea.”

Lue lisää Kiinnostaako huumeet -blogista.

7.–13.11. Ehkäisevän päihdetyön viikko

Ehkäisevän päihdetyön viikkoa vietetään 7.-13.11.2016

Nyt huomio kiinnitetään erityisesti ehkäisevän päihdetyön hyviin käytäntöihin. Tänä vuonna Ehkäisevän päihdetyön viikolla halutaan kannustaa puhumaan ja kysymään rohkeasti päihteidenkäyttöön liittyvistä asioista. Ammattilaiset kohtaavat työssään tilanteita, joissa huolen sanoittaminen voi olla vaikeaa. Päihteidenkäytöstä puhuminen tukee kuitenkin ihmisen kokonaisvaltaista hyvinvointia ja elämänhallintaa. Vaikka muutos ei tapahtuisi heti, kysyminen kannattaa aina. Vuoden 2016 kampanjassa keskitytäänkin puheeksiottoon.

Kampanjaa varten on koottu hyvien käytäntöjen tarjotin, josta löytyy välineitä ja apua puheeksiottoon eri kohderyhmien kanssa. Tarjottimen kokoamisessa ovat mukana EPT-järjestöverkoston yli 40 järjestöä sekä Terveyden ja hyvinvoinnin laitos. Ehkäisevän päihdetyön viikko onkin hyvä hetki kokeilla toimivaksi todettuja menetelmiä uudessa toimintaympäristössä.

Teemaviikon järjestää Ehkäisevän päihdetyön järjestöverkosto.  Viikon koordinoinnista vastaa Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry yhteistyössä Suomen Punaisen Ristin päihdetyön kanssa.

YAD logo

Syyskokouskutsu ja hallitukseen hakeminen

Tervetuloa YAD:n syyskokoukseen, joka järjestetään 20.11. klo 12.00 Jyväskylän toimistolla.

Syyskokouksessa päätetään muun muassa vuoden 2017 hallituksesta YAD:n jäsenet voivat asettua ehdolle järjestön hallitukseen. Jos olet toiminut pitkään vapaaehtoisena ja haluat vaikuttaa järjestön asioihin enemmän, asetu ehdolle! YAD:n hallitus koostuu enimmäkseen järjestön aktiivisista vapaaehtoisista. Et tarvitse aiempaa kokemusta hallitustyöskentelystä. Uudelle hallitukselle pidetään tammikuussa perehdytyspäivä, jossa käydään oleellisetasiat hallituksessa toimimisesta läpi.

Hallitus toimiin YAD:n toiminnanjohtajan esimiehenä ja pääsee linjaamaan järjestöä koskevista isoista linjauksista. Hallituksen jäsenille jaetaan vastuualueet YAD:n toiminnan mukaan. Tänä vuonna nuo vastuualueet ovat olleet paikallistoiminta, info-ja festaritoiminta, kokemusasiantuntijuus, Street Team ja viestintä.

Hallituksen jäsenten ensimmäinen toimikausi on kaksi vuotta ja uudelleen valitun jäsenen toimikausi yhden vuoden. Voit hakea hallitukseen seuraavasti:

 1. Vastaa lyhyesti kysymyksiin: Kuka olet, mitä olet tehnyt YAD:ssa ja mihin asioihin haluaisit vaikuttaa hallituksessa?
 2. Lähetä vastauksesi osoitteeseen janne.paananen@yad.fi 30.10. mennessä. Muistaa liittää mukaan myös kuva sinusta.
 3. Vastauksesi ja kuvasi julkaistaan YAD:n äänestyssivustolla verkossa 4.11. ja ennakkoäänestys voi alkaa.
 4. Hallitus valitaan syyskokouksessa, joka järjestetään 20.11. Jyväskylän toimistolla. Ne jäsenet, jotka eivät ole äänestäneet ennakkoon, voivat äänestää vielä syyskokouksessa.
 5. Jos sinulla on kysyttävää hallituksessa toimimisesta tai hallitukseen hakemisesta, niin laita viestiä: janne.paananen@yad.fi

 

Kutsu YAD Youth Against Drugs ry:n syyskokoukseen

Aika: Su 20.11.2016 KLO 12.00
Paikka: JYVÄSKYLÄN TOIMISTO, LUTAKONAUKIO 3, 40100 JYVÄSKYLÄ

 1. Valitaan kokouksen puheenjohtaja, sihteeri ja kaksi pöytäkirjan tarkastajaa
 2. Todetaan kokouksen laillisuus ja päätösvaltaisuus
 3. Päätetään työjärjestyksestä
 4. Käsitellään ja vahvistetaan seuraavan vuoden talousarvio ja toimintasuunnitelma
 5. Päätetään jäsenmaksujen suuruudesta
 6. Nimetään edustajat niihin järjestöihin, joissa yhdistyksellä on edustusoikeus sekä edustajat niihin ja järjestöihin ja tai yhteistyöryhmiin, joiden jäsen yhdistys on.
 7. Päätetään hallituksen jäsenten lukumäärästä, valitaan puheenjohtaja ja hallitus
 8. Päätetään hallituksen jäsenten ja tilintarkastajien palkkioista
 9. Käsitellään muut mahdolliset asiat
 10. Päätetään kokous

Tervetuloa päättämään yhdistyksen asioista!

Blogissa: Täällä tyydytään pärjäämiseen, ei tähdätä hyvinvointiin

”Täällä tyydytään pärjäämiseen, ei tähdätä hyvinvointiin. Siksi ihmiset ovat alttiita murheelle.”

Lue lisää Kiinnostaako huumeet blogista:

YAD:n Jenna ehdolla Vuoden Vapaaehtoiseksi – käy äänestämässä!

Hei tyypit! Nyt äänestämään Jenna vuoden vapaaehtoiseksi! Äänestää voit tästä linkistä:
https://www.webropolsurveys.com/S/F2D13D5B697707BB.par
Jenna löytyy kohdasta Tampere.

Tässä meidän laatima esittely Jennasta:

Jenna on YAD:n vuoden vapaaehtoinen. Miksi hän kaikkien nerokkaiden, mahtavien ja ansiokkaiden tyyppiemme joukosta? Koska hän on ehtinyt viime vuoden tulokkaana masteroida festareita, päihdekasvatuskeikkoja, viisastanut ihmisiä kokemusasiantuntijana ja vastannut toisena puoliskona Tampereen vapaaehtoistiimistä. Yritti jopa sniikata Striibaan yli-ikäisenä. Hän on siis kohdannut nuoria päihdekasvatuskeikoilla nuorisotaloilla ja -kodeilla ja ammattikouluissa. Kesällä hän on kiertänyt festareilla YAD:n infopisteellä keskusteluttamassa tyyppejä päihteistä. Lisäksi hän on ohjannut joka toinen keskiviikko kokoontuvan Tampereen vapaaehtoispoppoon toimintaa. Hänellä on todella vapaaehtoisuus veressä.

Jenna tarttuu asioihin huumorilla: tekee, puhuu ja saa muutkin hommailemaan. Jämptinä tyyppinä hän sanoo asiat aina kasvotusten ja kohtelee kaikkia reilusti. Rima vuoden vapaaehtoiseksi on aikas korkealla: eihän se vaadi kuin merkinnän YADsta ihollesi ikuisesti.

ME <3 Jenna <3 YAD foreva!

Äänestä Jennasta myös Suomen vuoden vapaaehtoinen!

Blogissa: Light-nuorisotyötä?

Aito kohtaaminen ei ole kiinni fyysisestä ympäristöstä, verkosta tai käytetyistä välineistä. Se on kiinni ihmisistä.”

Lue lisää Kiinnostaako huumeet -blogista.

 

Päihdekasvatusmenetelmät puoleen hintaan Nuorisotyön viikolla

Puhu huumeista nuoren kanssa – me tuemme sinua -kampanjan suosio yllätti meidät ja 50 päihdekasvatuspakettia varattiin jo heti Nuorisotyön viikon ensimmäinen päivän aikana. Kiitoksia!

Tästä ilahtuneena päätimme laskea Nuorisotyön viikon ajaksi ”Väitteitä päihteistä” ja ”Oma asia?” -päihdekasvatuskorttien hinnan puoleen.

Voit tilata päihdekasvatuskortteja tai muita tuotteitamme verkkokaupastamme.

YAD toivottaa kaikille hyviä ja vaikuttavia päihdekeskusteluja nuorten kanssa!

PS. Jos kiinnostaa, että mitä valmiuksia päihteistä keskusteleminen aikuiselta vaatii, niin kannattaa lukea Petran bloggaus ”Ketä nuoret kuuntelevat?”.

YAD:n blogissa: Ketä nuoret kuuntelevat?

YAD:n Kiinnostaako huumeet -blogissa ehkäisevän huumetyön suunnittelijamme pohtii ketä nuoret kuuntelevat ja mitä vaatii, että nuoret saa kuuntelemaan.

YAD logo

Vastaa YAD ry:n jäsenviestintäkyselyyn!

Viestintäkyselyn tulosten perusteella suunnittelemme vuoden 2017 jäsenviestintää, eli missä muodossa ja minkä kanavan kautta tiedotamme YAD:n asioista jäsenmaksun maksaneille jäsenille.

Vastaamalla vaikutat mm. siihen, ilmestyykö Yadilainen myös ensi vuonna vai tuleeko tilalle jotain muuta.

Klikkaa tästä YAD ry:n viestintäkyselyyn

 

Kysely on auki lokakuun loppuun asti. Kyselyyn voit vastata anonyymisti. YAD on jäsentensä näköinen järjestö, vastauksesi on siksi tärkeä!

 

Unohdetut -valokuvanäyttely 5.-25.9. Helsingissä

5.9. aukeaa Helsingin Ruplassa pysäyttävä Unohdetut -valokuvanäyttely. Valokuvaaja Tomi Tuuliranta on kuvannut karun näköisiä asuntoja ystävänsä urakoitsija Mikko Myllymäen pyynnöstä. Kuvat ovat taltiointeja asunnoista, joista asukkaat on häädetty tai kuolleet ja tämän jälkeen urakoitsija on tilattu raivaustöihin.

”Olen valokuvannut nyt neljä vuotta yhteistyökumppanini kanssa syrjäytyneiden, alkoholistien, vanhusten, huumeiden käyttäjien asuntoja ja elinoloja. Näitä kohtaloita ja asuntoja on todella paljon, eikä jatkuva lama ja säästökuuri ainakaan helpota asiaa. Nämä kohtalot eivät katso ikää, heitä nuorista aina vanhuksiin asti. He ovat ”unohtuneet” ja nousu sieltä on pitkä ja kivinen, mihin harvat pystyvät omin avuin.”

Näyttelyssä pääsee kurkistamaan sinne, minne hyvinvointiyhteiskunnan tuki ei ole yltänyt.

YAD tukee näyttelyä yhdessä usean muun päihdetyötä tekevän järjestön kanssa.

 

YAD:n kirjauutuus: Kokemusasiantuntijuus ehkäisevässä huumetyössä

YAD:n kokemukset EXPA-kokemusasiantuntijuus ehkäisevässä huumetyössä -hankkeesta on julkaistu kirjana.

Kokemusasiantuntijuuden tunnettuus, painoarvo ja siihen perustuva toiminta ovat lisääntyneet nopeasti viimeisten vuosien aikana. Toiminnan juuret ovat kansalaistoiminnassa ja kolmannella sektorilla, jossa kokemukseen perustuvaa tietoa ja osaamista on osattu hyödyntää pidempään. Viime vuosina kehitys on laajentunut myös julkiselle sektorille.

Julkaisussa on pyritty avaamaan kokemusasiantuntijuuteen liittyviä teemoja ja näkökulmia, sekä kuvaamaan suomalaisen kokemusasiantuntijatoiminnan moninaisuutta. Toisena painopisteenä on avata teemoja ehkäisevän huumetyön näkökulmasta sekä YAD:n kokemusasiantuntijatoiminnan aloittamisessa opittuja asioita.

Kirjaan on koottu myös RAY:n rahoittaman kolmivuotisen Kokemusasiantuntijuus ehkäisevässä huumetyössä -hankkeen arviointi vuosilta 2013-2015.

Kirjan ovat kirjoittaneet hankkeen työntekijät Susanna Kärki ja Juuso Armila sekä YAD:n ehkäisevän huumetyön suunnittelija Petra Karinen.

Kirjaa voi tilata YAD:n verkkokaupasta.

YAD laajentaa tajuntaa festareilla

YAD YOUTH AGAINST DRUGS RY:N vapaaehtoiset kiertävät kesällä 2016 viidellätoista festarilla juttelemassa huumekysymyksistä festarikansan kanssa. YAD on tehnyt ehkäisevää huumetyötä festareilla vuodesta 1988.

YAD:n festariteltta on paikka, missä saa ja kuuluu tuoda omat ajatukset huumeista julki. Keskusteluihin virittää huumetesti-kyselypatteristo. Huu­metestissä ei haeta oikeita vastauksia, vaan laajennetaan tajuntaa lähes­tymällä huumekysymyksiä mahdollisimman monesta näkökulmasta.

TÄNÄ KESÄNÄ YAD herättelee pohtimaan kannabiksen käyttöä 419 – mieti vielä -kampanjallaan. Kampanjalla halutaan muistuttaa, että aina on aikaa miettiä. Rentoutumiseen, tajunnan laajentamiseen, kavereiden saamiseen, jännän hakemiseen ja ajan- ja rahankäyttöön on muitakin ta­poja kuin kannabis. Aineella ei saavuteta mitään, mitä ei voisi ilmankin saavuttaa. Omaa käyttöä on hyvä kyseenalaistaa aika ajoin. 419-kampan­jaan voi tutustua osoitteessa: www.yad.fi/419

TELTALLA ON TARJOLLA huumeaiheista materiaalia, kortsu tai korva­tulpat huumetestin tehneille ja vesitatuointeja. Pisteellä saa myös vain hengata, kokeilla jonglöörivälineitä tai kuvauttaa itsensä huumeaihei­sen sloganin kanssa. Sosiaalisessa mediassa voi liputtaa päihteettömän elämän puolesta jakamalla kuvan selvänä koetusta festarielämyksestä hashtagilla #streittinäfestareilla.

YAD RY:N FESTARIKIERTUETTA voi seurata blogista: www.yadinfopisteilla.wordpress.com

YAD Youth Against Drugs ry on kesällä 2016 mukana 15:llä festarilla ympäri Suomen (muutokset mahdollisia):

10.-11.6. SOUTH PARK, TAMPERE
17.-19.6. TAMPERE METALMEETING, TAMPERE
18.6. PURPFLASH, KOUVOLA
23.-25.6. NUMMIROCK, KAUHAJOKI
30.6.-2.7. PROVINSSI, SEINÄJOKI
8.-9.7. SUMMER UP, LAHTI
15.-17.7. ILOSAARIROCK, JOENSUU
22.-24.7. KOSMOS, RISTIINA
22.-23.7. PIPEFEST, JÄMSÄ
22.-24.7. ROIHU, HÄMEENLINNA
29.7.-30.7. QSTOCK, OULU
29.7.-30.7. PUNTALA, LEMPÄÄLÄ
29.7.-30.7. KUOPIOROCK, KUOPIO
5.-7.8. PORISPERE, PORI
19.-20.8. BLOCKFEST, TAMPERE

Lisätietoja YAD ry:n festarityöstä antaa Hanna Lamberg: hanna.lamberg@yad.fi, 050 522 8708

Päihdepäivät 2016 käynnistyivät – katso, missä YAD on mukana!

Tiistaina 10.5.

Klo 14:15 YAD:n Susanna Kärki Open stage-lavalla. Teemana kokemusasiantuntijatoiminta ehkäisevässä huumetyössä. VAPAA PÄÄSY, ei ennakkoilmoittautumista.

Klo 14:30-16:30 Kuka, mitä, häh? Ehkäisevä päihdetyö Suomessa 2020-luvulla. Klo 15.30 baarijakkaroilla juttelevat Irmeli Tamminen, ylitarkastaja, Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto, Janne Paananen, toiminnanjohtaja, YAD Youth Against Drugs ry ja Eija Krogerus, Klaari-koordinaattori, Helsingin kaupungin nuorisoasiainkeskus. Aiheena Kuinka me teemme yhteistyötä. Paikka: Alvar-auditorio

Keskiviikkona 11.5.

Klo 9:30-14:30 Seminaari 15: Nuorten päihdeilmiöt – Mitä ne ovat ja miten ne kohdataan?
Klo 12.30 Työpaja: Ehkäisevää päihdetyötä verkossa nuoria osallistaen. Miksi ja miten? Toteuttajana Preventiimiverkoston kehittämistiimi, vetäjinä Anne Hämäläinen, YAD Youth Against Drugs ry ja Niina Himanka, nuoriso-ohjaaja, Ylivieskan nuorisotoimi. Paikka: Elissa I+II

Klo 12:20-14:30 Huumeseminaarin työpaja: Nuoret ja kouluympäristö. Klo 13:30 Menetelmiä puheeksiottoon ja tunnistamiseen: huolen asteikko, motivoiva haastattelu ja mini-interventio Janne Paananen, toiminnanjohtaja, YAD Youth Against Drugs ry ja Kim Kannussaari, asiantuntija, EHYT ry/Miten puhua kannabiksesta-hanke Paikka: Kultsa II

Päihdepäivien koko ohjelma

 

Kilometrikisa alkaa 1.5., lähde mukaan pyörittämään YADin joukkueen ketjuja!

Viime vuoden kilometrikisassa YADin joukkue fillaroi 9500 km, tämän vuoden huimana tavoitteena polkaista 10 000 kilometrin rajapyykki rikki. Lähde mukaan pyörittämään YADin joukkueen ketjuja. Joukkueeseen mahtuu kaikki vapaaehtoiset.

Näin pääset mukaan:

 • Rekisteröidy osoitteessa www.kilometrikisa.fi
 • Kirjoita YADin joukkueen osallistumiskoodi: drugfree

Kilometrejä ei tarvitse mitata matkamittarilla, arvio poljetusta matkasta riittää. Ja ainahan netin karttapalveluita voi käyttää jeesinä.

Kilometrikisa alkaa 1.5., mutta mukaan joukkueeseen voi liittyä läpi kesän, 22.9. saakka, jolloin kisa päättyy.

YAD haastaa 419-kampanjallaan kannabiksen käyttäjiä miettimään vielä

420 on kannabiskulttuuriin liittyvä termi, jolla viitataan iltapäivän poltteluun kello 4:20 ja maailmanlaajuiseen kannabispäivään, jota vietetään 20.4.

419 on termi, joka tarkoittaa aikaa ennen käyttöä. Lyhyellä aikavälillä minuuttia ennen polttamista tai päivämääränä 19.4.

419-kampanjalla YAD haluaa muistuttaa, että aina on aikaa miettiä. Rentoutumiseen, tajunnan laajentamiseen, kavereiden saamiseen, jännän hakemiseen ja ajan- ja rahankäyttöön on muitakin tapoja kuin kannabis. Aineella ei saavuteta mitään, mitä ei voisi ilmankin saavuttaa.

Omaa käyttöä on hyvä kyseenalaistaa aika ajoin. Vaikka kannabiksesta saisikin hyvää oloa, antaako se enemmän kuin ottaa? 419-kampanjasivulle joukko kannabiksen käytön lopettaneita on koonnut herätteleviä kysymyksiä tätä pohtivalle.

419-kampanjasivu löytyy osoitteesta www.yad.fi/419. Sivulta löytyy tietoa YAD:n ehkäisevästä kannabistyöstä ja kannabislinjauksista.

Lisätietoa 419-kampanjasta antaa YAD:n toiminnanjohtaja Janne Paananen:

Janne Paananen
janne.paananen@yad.fi
040 551 9067

YAD logo

Tervetuloa YAD:n kevätkokoukseen

YAD Youth Against Drugs ry:n kevätkokous 2016

Kevätkokous järjestetään tänä vuonna poikkeuksellisesti YAD:n Tiimimatkan yhteydessä  Kööpenhaminassa, Urban House Hotellissa (Colbjørnsensgade 5-11, 1652 Copenhagen V.) su 10.4. klo 10. Tuolloin paikalla on kattava edustus vapaaehtoisaktiiveja. Vuosikertomuksen voi ladata tästä: Vuosikertomus 2015. Kokouksessa käsitellään myös sääntomuutosehdotus, joka mahdollistaisi yhdistyksen hallitusvaalien järjestämisen sähköisesti. Sääntömuutosehdotuksen voi ladata tästä: saantomuutosehdotus

YAD:n kirjanpito, tilinpäätösasiakirjat sekä tilintarkastajan lausunto ovat nähtävillä YAD:n keskustoimistolla Jyväskylässä (Lutakonaukio 3, 4 krs.) 4.-7.4. klo 8.30.-15.30. Yhdistyksen jäsenet ovat tervetulleita tutustumaan niihin ja voivat kommentoida tilinpäätöstä, vuosikertomusta tai sääntömuutosehdotusta sähköpostitse ennen vuosikokousta osoitteeseen: janne.paananen@yad.fi.

Kokouksen asiat

 • Valitaan kokouksen puheenjohtaja, sihteeri ja kaksi pöytäkirjantarkastajaa
 • Todetaan kokouksen laillisuus ja päätösvaltaisuus
 • Päätetään työjärjestyksestä
 • Esitetään edelliseltä vuodelta laadittu vuosikertomus ja päätetään siitä
 • Esitetään yhdistyksen tilinpäätös edelliseltä kalenterivuodelta sekä tilintarkastajan lausunto
 • Päätetään tili- ja vastuuvapauden myöntämisestä hallitukselle ja muille tilivelvollisille
 • Valitaan tilintarkastaja ja hänelle varamies
 • Käsitellään muut asiat
 • Päätetään yhdistyksen sääntöjen muuttamisesta siten, että se mahdollistaa sähköiset hallitusvaalit
 • Kokouksen päättäminen

 

YAD logo

YAD hakee työntekijää Jyväskylään Street Teamiin!

YAD Youth Against Drugs ry hakee Jyväskylään projektityöntekijää / verkkovapaaehtoistyön suunnittelijaa 30h/vko työajalle kahdeksi vuodeksi.

Työntehtävät muodostuvat 20 prosenttisesti projektityöntekijän työtehtävistä OKM-rahoitteisen ”Mutku netissä luki…” -päihdekriittisen mediakasvatuskokonaisuuden rakentamiseen tähtäävässä hankkeessa. Projektityöntekijän tehtävät koostuvat koulutusten sisältöjen kokoamisesta ja toteutuksesta, hankkeen raportoinneista, koulutusten markkinoinnista, sekä yhteistyöstä hankkeen kumppaniorganisaatioiden kanssa.

Loput 60 prosenttia työajasta muodostuu YAD:n verkkovapaaehtoistyön suunnittelijan työtehtävistä. Verkkovapaaehtoistyön suunnittelijan työtehtäviin kuuluu verkkovapaaehtoisten koordinoiminen ja ohjaus, tehtäväpankin ylläpito, materiaalipyyntöihin vastaaminen, tehtäväpalautusten tarkistaminen, materiaalien riittävyydestä ja ajantasaisuudesta huolehtiminen, sekä sisällöntuotto Street Teamin sosiaalisen median kanaviin yhdessä verkkovapaaehtoisten kanssa. Street Teamin nettisivut löytyvät osoitteesta: www.yad.fi/streetteam.

Edellytämme kokemusta ja osaamista nuoriso- ja päihdealan tehtävistä sekä vapaaehtoisten kanssa toimimisesta. Olethan kouluttautunut nuoriso-, sosiaali- tai päihdealan ammattilaiseksi (esim. nuorisotyöntekijä, sosionomi tai yhteisöpedagogi). Erityisosaaminen mediakasvatuksesta, verkkonuorisotyöstä ja sosiaalisesta median hyödyntämisestä järjestö- ja vapaaehtoistyössä katsotaan eduksi.

Arvostamme lisäksi hyviä vuorovaikutus- ja verkostotyötaitoja, ajankohtaisen päihdepoliittisen keskustelun, laadukkaan ehkäisevän päihdetyön, järjestötyön sekä vapaaehtoistyön tuntemusta ja kykyä itseohjautuvaan ja joustavaan työskentelyyn. Perus Office-ohjelmat tulee hallita. Vastapainoksi tarjoamme innostavan ja kehittymismyönteisen työyhteisön, hyvät mahdollisuudet vaikuttaa oman työn sisältöihin sekä joustavat työajat.

Palkkaus on G25 (80%), työt saattavat ajoittua myös iltoihin ja viikonloppuihin.

Hakemukset sekä CV:t sähköpostilla viimeistään 3.4.2016 osoitteeseen janne.paananen@yad.fi. Ilmoita hakemuksessa myös kuinka nopeasti pystyisit työssä aloittamaan.

Tiedustelut paikasta osoitteesta hanna.ikonen@yad.fi tai p. 0400 234 317.

Hakemusten perusteella kutsutaan haastatteluihin, jotka pidetään viikoilla 14.

Työpaikkahakemus löytyy myös mol.fistä.

YAD logo

YAD hakee projektityöntekijää Tampereelle

YAD Youth Against Drugs ry hakee Tampereen toimistolle projektityöntekijää EXP2 – Kokemusasiantuntijuus ehkäisevässä huumetyössä hankkeeseen 1.4.2016 – 31.3.2018. Hanke on RAY:n rahoittama jatkohanke, jossa edellisessä hankkeessa luotua mallia juurrutetaan perustyöhön ja viedään verkostoihin.

Työtehtäviin kuuluu YAD:n kokemusasiantuntijoiden koulutusmallin markkinoiminen kolmelle paikkakunnille ja koulutusten alkuun saattaminen, yhteistyön aloittaminen ja tekeminen sosiaalialan opiskelupaikkojen kanssa. Työnkuvaan kuuluu myös kokemusasiantuntijoiden kouluttamista ja Ränni-päihdekasvatusmenetelmän käyttämistä.

Edellytämme kokemusta ja osaamista nuoriso- ja päihdealan tehtävistä sekä vapaaehtoisten kanssa toimimisesta. Olethan kouluttautunut nuoriso-, sosiaali- tai päihdealan ammattilaiseksi. Kokemusasiantuntijoiden kanssa tehtävässä työssä oma toipumiskokemus katsotaan eduksi.

Arvostamme hyviä vuorovaikutus- ja verkostotyötaitoja, ajankohtaisen päihdepoliittisen keskustelun, laadukkaan ehkäisevän päihdetyön, järjestötyön sekä vapaaehtoistyön tuntemusta ja kykyä itseohjautuvaan ja joustavaan työskentelyyn. Perus Office-ohjelmat tulee hallita. Vastapainoksi tarjoamme innostavan ja kehittymismyönteisen työyhteisön, hyvät mahdollisuudet vaikuttaa oman työn sisältöihin sekä joustavat työajat.

Palkkaus on kiinteä kuukausi palkka 2455 €/kk, työt saattavat ajoittua myös iltoihin ja viikonloppuihin.

Hakemukset sekä CV:t sähköpostilla viimeistään 3.3.2016 osoitteeseen janne.paananen@yad.fi. Tiedustelut paikasta osoitteesta susanna.karki@yad.fi.

Hakemusten perusteella kutsutaan haastatteluihin, jotka pidetään viikoilla 10-11.

Ilmoitus löytyy myös Työvoimatoimiston sivuilta.

 

 

YAD:n kesän 2015 festarityö on koottu julkaisuksi

YAD:n vapaaehtoiset kiertävät joka kesä yli kymmenellä festarilla keskustellen ja jakaen tietoa huumeasioista festarikävijöille. Festarityön sosiaalinen tilinpito kokoaa infopisteellä koetut kohtaamiset sekä vapaaehtoisten kokemukset yksiin kansiin. Lue alla olevasta linkistä mitä kuului YAD:n festarikesään 2015!

Festarityön sosiaalinen tilinpito 2015

Blogissa: Uusi vuosi, uusi alku?

”Asioita, jotka innostavat toisia ja tuntuvat toisista jo tammikuun alussa kulahtaneilta: uusi alku, uuden vuoden lupaukset, kesää kohti (koska sinne menee vielä niiiin pitkään), kesäkuntoon 201X, tipaton tammikuu, uusin voimin uuteen vuoteen… Eli ne asiat, mistä varmasti kuulet, luet ja keskusteletkin tämän kuukauden aikana. Netistä voi lukea, miten osa ihmisistä on kurkkua myöten täynnä aihetta jo ensimmäisellä viikolla. Miksi niistä jaksetaan puhua aina uudestaan?” Lue lisää…

Ja me toivotam’ ja me toivotam’, päihteetöntä ja Hyvää Joulua!

YAD kiittää kuluneesta vuodesta ja toivottaa kaikille vapaaehtoisilleen ja yhteistyökumppaneilleen leppoisia Joulun pyhiä sekä entistä ehompaa Uutta Vuotta 2016!

YAD-joulukortti2015

Uudet Reilun kaupan YAD-hupparit saapuivat verkkokauppaan – tilaa omasi!

”Reilulla kaupalla tavoitellaan maailmaa, jossa kehitysmaiden viljelijöillä ja työntekijöillä on mahdollisuus turvattuun ja kestävään toimeentuloon sekä mahdollisuus päättää itse omasta tulevaisuudestaan.”(www.reilukauppa.fi)

Reilun kaupan tuotteita ostamalla on mahdollista vaikuttaa globaaliin huumetalouteen. Kun kasvattaja saa riittävän tuoton tavallisista tuotteista, hänen ei tarvitse siirtyä huumeiden kasvattamiseen.

Vapaaehtoisten toivomuksesta YAD:n verkkokaupasta löytyy nyt Prairie-merkkisiä Reilun kaupan YAD-huppareita. Huppareiden oriental-henkisen grafiikan on suunnitellut Wille Naukkarinen. Hupparit ovat 100% luomupuuvillaa ja unisex-mallia.

Tilaa omasi YADstoresta!

Uusi julkaisu: Street Teamin sosiaalinen tilinpäätös 2013-2015

YAD Street Teamin sosiaalinen tilinpäätös on julkaistu ja ladattavissa tästä.

”YAD Street Team on nuorilta nuorille tehtävää ehkäisevää huumetyötä, jonka tarkoituksena on vaikuttaa päihdeasenteisiin. Sanomaa levitetään erilaisten materiaalien kuten tarrojen, julisteiden ja flyereiden avulla, sekä sosiaalisessa mediassa. Tavoitteena on kannustaa nuoria käymään keskustelua huumausaineista omissa vertaisverkostoissaan ja tarjota mahdollisuus kansalaisvaikuttamiselle helpolla ja hauskalla tavalla. Street Teamin toiminta on suunnattu pääasiassa 13–21-vuotiaille nuorille ja nuorille aikuisille. Street Team on valtakunnallinen hanke ja vapaaehtoisia on mukana toiminnassa ympäri Suomea.”

”Sosiaalisen tilinpidon tavoitteena on tuoda taloudellisen tilinpidon rinnalle sosiaalisten ulottuvuuksien näkökulma, joka etenkin järjestötoiminnassa on vähintään yhtä tärkeä, ellei jopa tärkeämpi kuin taloudellinen näkökulma.”

3.12. Hyvää Vapaaehtoistenpäivää!

3.12. vietetään Vapaaehtoisten päivää. Vapaaehtoistyö antaa tekijälleen paljon, mutta vaatii myös rohkeutta osallistua, tehdä ja vaikuttaa. Hanna Lamberg kirjoittaa blogissa: ”Mietin millä sanalla meitä yadilaisia haluaisin kuvata. Se on rohkeus. YADilaiset ovat rohkeita.”

Vapaaehtoisten päivän kunniaksi YAD julkaisi uuden Youtube-videon, joka selventää mitä on vapaaehtoistyö YAD:n paikallisosastoissa. Käy tsekkaamassa paikkarivideo kanavallamme: www.yad.fi/paikkarivideo.

Olemme pyytäneet vanhoja ja nykyisiä vapaaehtoisiamme jakamaan paikkarivideota ja kertomaan samalla muistoja YAD:ssa toimimisesta. Muistoja pääsee kurkistelemaan Facebookissa ja Twitterissä hashtageilla: #vapaaehtoistenpaiva, #YADry

 

 

Vko 45 Ehkäisevän päihdetyön viikko: ”Onni on katsojan silmissä”

Perinteinen Ehkäisevän päihdetyön viikko käynnistyy maanantaina 2.11. Viikon aikana herätellään keskustelua ajankohtaisista päihdekysymyksistä ja tuodaan esille ehkäisevän päihdetyön laaja-alaisuutta ja merkitystä.

Ehkäisevän päihdetyön viikon aikana järjestettävissä sadoissa tapahtumissa keskitytään onnellisuuteen ja hyvään elämään. Viikon teema ”Onni on katsojan silmässä” kannustaa huomiomaan nekin onnea tuottavat asiat joiden arvo ei ole itsestään selvä, sekä omassa elämässään että yhteiskunnassa.

Ehkäisevän päihdetyön arvoa on hankala osoittaa tilastoilla. Ehkäisevän päihdetyön arvo yksilöille ja perheille on kuitenkin kiistatonta. Ilman ammattitaitoisia työntekijöitä ja vapaaehtoisia moni jäisi ilman tarvitsemaansa tukea oman hyvän elämän rakentamiseen. Ehkäisevän päihdetyön viikolla tätä tärkeää työtä tehdään näkyväksi ympäri Suomen.

Tutustu myös viikon facebook-sivuihin! www.facebook.com/ept-viikko

Inhimillisiä uutisia

Lue RAY:n Inhimillisten uutisten juttu YAD:n festarityöstä!

Tänä kesänä RAY:n Inhimillisten uutisten uutisauto on kiertänyt ympäri Suomea selvittämässä miten Suomi voi ja nostanut otsikoihin hyviä tekoja ja tärkeitä ihmisiä. Myös YAD:n festarityö pääsi mukaan Inhimillisiin uutisiin!

Lue Inhimillisten uutisten juttu YAD:n festarityöstä tästä!

Petra Pohjosen pro gradu: Tätä mun kuuluu tehdä: päihdetaustaisten nuorten aikuisten motiiveja tehdä kokemustietoon pohjautuvaa päihdekasvatusta

YAD:n ehkäisevän huumetyön suunnittelija Petra Pohjonen on tutkinut pro gradu -tutkielmassaan päihdetaustaisten nuorten aikuisten motiiveja tehdä kokemusasiantuntijuuteen pohjautuvaa päihdekasvatustyötä nuorten parissa. Osallistujien motiiveja on kartoitettu kahdessa eri vaiheessa. Ensimmäisessä vaiheessa kyse on pääasiassa toimintaan hakeutuvien henkilöiden toiveista ja odotuksista kokemusasiantuntijatoimintaa kohtaan. Toisessa vaiheessa toimintaa jo jonkin aikaa tehneet kuvaavat sitä, mikä toiminnassa on heille merkityksellistä ja mitä he kokevat saaneensa toiminnalta. Lisäksi kokemusasiantuntijat pohtivat huumeiden käyttäjän stigman vaikutusta vapaaehtoistyöhön ja huumekuntoutujan elämään ylipäätään. Tarkoituksena on selvittää, miten kokemusasiantuntijan tekemän vapaaehtoistyö päihdekasvatuksen parissa näyttäytyy kokemusasiantuntijalle itselleen.

Tutkielman voit ladata tästä.

Julkaisun pysyvä osoite: http://urn.fi/URN:NBN:fi:uta-201507032029

YAD logo

YAD hakee työntekijää Tampereen toimistolle

YAD Youth Against Drugs ry hakee Tampereen toimistolle ehkäisevän huumetyön suunnittelijaa äitiysloman sijaiseksi 28.9.2015 – 30.6.2016.

Tehtävään kuuluu mm. yhdistyksen vapaaehtoistoimintojen ohjaamista, vapaaehtoisten nuorten kanssa työskentelevien ammattilaisten kouluttamista, yhdistyksen materiaalien luomista ja päivittämistä sekä muita järjestötehtäviä ehkäisevän huumetyön alalta. Työnkuvaan sisältyy myös oppisopimusopiskelijan ohjaaminen.

Edellytämme kokemusta ja osaamista nuoriso- ja päihdealan tehtävistä sekä vapaaehtoisten kanssa toimimisesta. Olethan kouluttautunut nuoriso-, sosiaali- tai päihdealan ammattilaiseksi.

Arvostamme hyviä vuorovaikutustaitoja (niin kirjallista kuin suullista), ajankohtaisen päihdepoliittisen keskustelun, laadukkaan ehkäisevän päihdetyön, järjestötyön sekä vapaaehtoistyön tuntemusta ja kykyä itseohjautuvaan ja joustavaan työskentelyyn. Sujuvasta englanninkielen taidosta sekä office-ohjelmien hallitsemisesta on hyötyä tehtävässä.  Vastapainoksi tarjoamme innostavan ja kehittymismyönteisen työyhteisön, hyvät mahdollisuudet vaikuttaa oman työn sisältöihin ja joustavat työajat.

Palkkaus on kiinteä kuukausipalkka 2455 €/kk, työt saattavat ajoittua myös iltoihin ja viikonloppuihin.

Hakemukset sekä cv:t sähköpostilla viimeistään 23.8.2015 osoitteeseen janne.paananen@yad.fi.

Tiedustelut sähköpostitse 7.8. mennessä petra.pohjonen@yad.fi, tämän jälkeen janne.paananen@yad.fi. Hakemusten perusteella kutsutaan haastatteluihin, jotka järjestetään viikoilla 36-37.

Ilmoitus löytyy myös työvoimatoimiston sivuilta.

YAD logo

YAD:n jäsenille suunnattu strategiakysely 2016-2018

YAD:n strategiakausi 2012-2015 päättyy vuoden loppussa ja on aika suunnata katse tulevaisuuteen ja luoda uusia suunnitelmia.

Mihin YAD:n tulisi suunnata tulevaisuudessa voimavaroja? Mikä toimintamme merkitys on vapaaehtoisille? Miten meidän tulisi ottaa kantaa huumepolitiikkaan?

Nyt voit vaikuttaa tulevaan strategiaan vastaamalla kyselyyn, jossa kartoitetaan muun muassa yllä olevia asioita. Kysely on tarkoitettu kaikille YAD:n jäsenille, niin aktiivisesti toiminnassa mukana oleville kuin kannatuksen vuoksi jäsenmaksua maksaville.

Strategiakysely suljetaan 6.9.2015.

#streittinäfestareilla

#streittinäfestareilla-haaste!

Tee kannanotto päihteettömän elämän puolesta! Jos olet sitä mieltä, että kesästä ja musasta saa enemmän irti päihteittä, ota kuva joko itsestäsi tai mistä tahansa selvin päin koetusta festarielämyksestä. Haasteeseen voi osallistua ottamalla kuvan miltä tahansa kesän festarilta ja jakamalla sen Instagramissa hashtagilla #streittinäfestareilla tai Facebookissa #streittinäfestareilla -tapahtumasivulla sekä omalla aikajanallasi.

Huumeita festareilla -kysely

Osallistu Huumeita festareilla -kyselyyn – voit voittaa tabletin!

YAD on kartoittanut jo useamman vuoden ajan nuorten kokemuksia huumeista festivaaleilla. Kesän 2015 kyselu on avattu ja löytyy osoitteesta: https://www.webropolsurveys.com/S/F00E0463F6B2A903.par

Kysely on suunnattu kaikille festareilla käyneille sekä niille, jotka aikovat osallistua tänä kesänä 2015 festareille. Kyselyyn voi vastata1.6.-1.9.2015 välisenä aikana.

Kyselyllä kartoitetaan päihteiden ja huumeiden käytön ilmenemistä festareilla ja näkemyksiä päihdepalveluista festariympäristöissä. Kyselyyn vastataan anonyymisti, mutta jos haluat osallistua palkintojen arvontaan on sinun jätettävä yhteystietosi, jotta voimme ottaa yhteyttä voittajiin. Vastauksia ja yhteystietoja ei kuitenkaan yhdistetä missään vaiheessa.

Vastaamalla kyselyyn voit osallistua samalla arvontaan, missä voit voittaa pääpalkinnoksi Samsung Galaxy Tab 3 Lite VE -tabletin. Lisäpalkintoina arvotaan pienempiä yllätyspalkintoja.

Kyselyn tulokset julkaistaan syksyllä 2015 YAD:n nettisivuilla www.yad.fi.

Ehkäisevä päihdetyö Suomessa 2025

THL on julkaissut Ehkäisevä päihdetyö Suomessa 2025 -ennakointitutkimuksen raportin. Tiivistelmästä voi todeta, että paneeli arvioi tupakoinnin ja alkoholinkäytön vähenevän tulevaisuudessa. Kannabiskokeilujen ja rahapelihaittojen ennakoitiin lisääntyvän. Tulevaisuuden keskeisimpiä ehkäisevän päihdetyön painopistealueita ovat alkoholin kokonaiskulutuksen ja humalajuomisen vähentäminen sekä nuorten kannabiksen käytön ehkäisy.

Tutkimusraportissa on selvitetty asiantuntijoiden näkemyksiä alkoholin,tupakan, laittomien päihteiden ja rahapelien kulutus- ja haittatrendeistä. Lisäksi asiantuntijapaneeli arvioi ehkäisevän päihdetyön tulevaisuuden painopisteitä, menetelmiä, rakenteita ja arvopohjaa. Asiantuntijapaneeliin osallistui 50 avaintoimijaa julkiselta sektorilta, järjestöistä ja elinkeinoelämästä. Myös YAD oli mukana paneelissa.

Lisää tutkimuksesta THL:n sivuilta ja koko tutkimus on luettavissa Julkarissa.

 

Me teemme kaikki virheitä -kampanja

Tuomitsetko huomaamattasi?

Piikkihuumeet eivät varmasti kuulu yhdenkään lapsen tulevaisuudensuunnitelmiin. Harva kipulääkekoukussa oleva tavoitteli tilannetta. Entä kuinka moni suunnitteli ottavansa kannabiksen käytön päivittäiseksi tavaksi?

Huumeiden käyttäjät ovat tavallisia ihmisiä ja heitä on kaikissa sosioekonomisissa ryhmissä. Suurimman osan kohdalla aineiden käyttö, tai se mitä huumausainetta käyttää, ei näy päällepäin.

Huumeidenkäytön taustalla voi olla huonoja valintoja tai sattumaa, mutta myös huono-osaisuutta. Varhaisessa nuoruudessa alkaneen päihteidenkäytön kohdalla kysymys on aina jollakin tavalla tukiverkoston pettämisestä: nuoren lähipiiri, tarjolla olevat palvelut tai molemmat ovat epäonnistuneet.

Uuden hallituksen yksi isoimmista haasteista on sote-uudistus. Nimenomaan sosiaali- ja terveyspalvelut ovatkin avainasemassa kuntalaisten yhtäläisten mahdollisuuksien ja kansalaisten osallisuuden edistämisessä.

Soten rinnalla tulee uudistaa myös päihdehuoltolaki. Uuden lain tulee jatkossakin velvoittaa vastuulliset tahot turvaamaan kattavat päihdepalvelut kaikille kuntalaisille ja varmistaa ehkäisevän ja haittoja vähentävän työn riittävät resurssit.

Valtiontalouden sopeutustoimiin liittyvistä leikkauksista kuntatalouden osuus on arviolta kaksi miljardia euroa. Tämä tarkoittaa kuntien tehtävien ja velvoitteiden rankkaa karsimista ja priorisointia. Leikkaukset tulevat tekemään rumaa jälkeä nimenomaan sosiaali- ja terveyspalveluissa.

On olemassa aito vaara, että kaikkein heikoimmassa asemassa olevat päihdehaittoja kohtaavat, kuten huumausaineiden käyttäjät ja heidän läheisensä, joutuvat konkreettisiksi maksajiksi heti omassa arjessaan. Yhteiskunta maksaa päätöksistä myöhemmin monin eri tavoin: syrjäytymisenä, katkenneina opintopolkuina, menetettyinä työvuosina, paineena erikoissairaanhoidossa, rikollisuutena, periytyvänä huono-osaisuutena…

Haittojen ehkäisy ja riittävän varhaisessa vaiheessa tehtävät interventiot ovat aina sijoitus taloudellisesti ja inhimillisesti kestävämpään tulevaisuuteen niin yksilön, hänen lähiyhteisönsä kuin yhteiskunnankin näkökulmasta. Asiakasrajapinnassa työskentelevät toimijat tietävät, että asiakaslähtöinen, yksilöllisesti suunniteltu kuntoutusjatkumo takaa parhaat tulokset.

Avun ja palveluiden tarvitsijoita ei voi erotella päihteiden tai niiden laillisuuden perusteella. Uudistus- ja säästötoimien paineissa kaikkein heikoimmassa asemassa olevien ihmisten puolustajia tarvitaan erityisen kipeästi!

– Meille kaikille sattuu joskus virheitä, ikään katsomatta. Kenenkään elämä ei ole täydellistä. Mitä jos Sinä olisit kokeillut nuorena huumausaineita? Entä jos lapsesi käyttäisi? Eikö kaikkien tulisi saada toinen mahdollisuus?

Pystytkö asettumaan käyttäjän asemaan? Katso lisätietoja www.eituomita.fi ja Twitterissä #eituomita

Kampanjassa ovat mukana: A-klinikkasäätiö, EHYT ry, Elämäni Sankari ry, Ensi- ja turvakotien liitto ry, Irti Huumeista ry, Kriminaalihuollon tukisäätiö, Music Against Drugs ry, Nuorten Ystävät ry, Omaiset Huumetyön Tukena ry, Osis II -hanke, Raittiuden Ystävät ry, Sininauhaliitto, Suomen Lumme ry ja YAD Youth Against Drugs ry

Lisätiedot:
Janne Paananen
toiminnanjohtaja
YAD Youth Against Drugs ry
puh: 040 551 9067

Kim Kannussaari
koulutussuunnitelija
Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry
puh: 050 597 7555

Kimmo Sainio
toiminnanjohtaja
Irti Huumeista ry
puh: 0400 937 128

me teemme kaikki virheita

Festarit

Festari-ilmoittautuminen käynnissä NYT!

YAD:n löydät tänäkin kesänä lukuisilta festareilta. Miltä festareilta sinut löytää YAD:n infopisteen takaa? Ilmoittautuminen alkaa NYT! Ilmoittaudu KE 20.5. MENNESSÄ. Myöhemminkin on mahdollista ilmoittautua vapaina oleville paikoille, mutta ensimmäinen jako tehdään tähän ajankohtaan mennessä ilmoittautuneiden kesken.
Huomaa tämä: 16-vuotta täyttäneet pääsevät festareille. Jos olet festareille lähtiessäsi alle 18-vuotias, pyydämme huoltajaltasi suostumuksen.

Festareille lähtijöiltä tulee olla käytynä Infopistekoulutus ja vastaavaksi lähtevillä lisäksi myös Infopistevastaavakoulutus. Mikäli et ole vielä käynyt ko. koulutuksia tai haluat päivittää osaamistasi, vielä on mahdollisuus: Infopistekoulutus järjestetään 16.-17.5. Jyväskylässä ja Infopistevastaavakoulutus 23.5. Tampereella.

FESTARILISTA 2015:

Purp Flash Spring break 6.6.
Kivenlahti Rock 5.-6.6. (varmistumatta)
Sideways 12.-13.6. (varmistumatta)
Nummirock 18.-20.6.
Kalajoen Juhannus 18.-20.6. (varmistumatta)
Riihimäki Rock 26.-27.6.
Provinssirock 24.-27.6.
Ilosaarirock 17.-19.7.
Rakuuna Rock 17.-18.7.
Qstock 24.-25.7.
Puntala-Rock 24.-25.7.
Porispere 31.7.-2.8.
Joensuun parafest 14.-15.8. (varmistumatta)
Blockfest 21.-22.8. (varmistumatta)
Lutakko Liekeissä 28.-29.8.

FESTAREILLE VAPAAEHTOISEKSI JA VASTAAVAKSI ILMOITTAUTUMINEN:

VAPAAEHTOISEKSI

Ilmoita sähköpostiin sari.auhtola@yad.fi seuraavat tiedot 20.5.2015 mennessä:

 1. Nimi:
 2. Ikä ja syntymäaika:
 3. Puhelinnumero:
 4. Sähköpostiosoite:
 5. Osoite:
 6. Minä vuonna olet käynyt Infopistekoulutuksen:
 7. Paitakoko:
 8. Onko sinulla ajokorttia?
 9. Alle 18-vuotiaalta huoltajan nimi ja puhelinnumero:
 10. TOP3 festaritoiveet:
 11. Saako sinuun olla yhteydessä muistakin vapaina olevista festaripaikoista:
 12. Mikäli haluat jonkun kaverin kanssa samalle festarille, ilmoita kyseisen festarin sekä kaverin nimi:

VASTAAVAKSI

Ilmoita sähköpostiin sari.auhtola@yad.fi seuraavat tiedot 20.5. mennessä:

 1. Nimi:
 2. Ikä ja syntymäaika:
 3. Puhelinnumero:
 4. Sähköpostiosoite:
 5. Osoite:
 6. Minä vuonna olet käynyt Infopistevastaavakoulutuksen:
 7. Paitakoko:
 8. Onko sinulla ajokorttia?
 9. TOP3 festaritoiveet (vastaavaksi):
 10. Saako sinuun olla yhteydessä muistakin vapaina olevista vastaavapaikoista:

 

Kannabisriskien vähentäminen teemana Savusauna-vertaisfoorumilla 4.–10.5.2015

SAVUSAUNA on kannabishaittojen vähentämiseen tarkoitettu keskustelualue Päihdelinkissä.

VIIKOLLA 19 (4.–10.5.2015) Savusauna lämpiää taas, kun teemana on kannabisriskien vähentäminen.

Mitä sinä haluaisit kysyä vertaisohjaajilta kannabisriskien vähentämisestä?

Ei ole samantekevää, mitä, miten, missä ja milloin pajautat.
Kysy vertaisohjaajalta, miten voit vähentää käyttösi haittoja.
Vertaisohjaajat ovat kannabista käyttäviä tai käyttäneitä nuoria aikuisia.

Teemaan liittyviä kysymyksiä voit jättää ennakkoon täällä.

Höyryt tarjoaa Päihdelinkki ja YAD Youth Against Drugs ry.

Lisätietoja:
juuso.armila@yad.fi
040 721 2415

 

YAD Festarityön sosiaalinen tilinpäätös

YAD:n festarityön sosiaalinen tilinpäätös vuodelta 2014 on julkaistu

Festarityössä saavutettuja tuloksia on vaikea mitata. Ehkäisevän päihdetyön kannalta yksi onnistunut kohtaaminen voi olla merkityksellisempi kuin kymmenen pinnallista. Pelkkä festarityössä kohdattujen juttukavereiden tilastointi, kohtaamisten pituuden mittaaminen tai jaettujen tarrojen laskeminen ei kerro riittävästi infopisteen toiminnasta. Avuksi tähän mittaamisen ongelmaan on otettu sosiaalinen tilinpito.

Vuoden 2014 kesällä kerätty festarityön sosiaalisen tilinpidon aineisto on nyt kerätty yhteen pdf-kirjaksi.

Lataa ja lue YAD ry:n festarityön tavoitteet ja miten niissä on onnistuttu vuonna 2014:

Lataa tästä Festarityön sosiaalinen tilinpäätös 2014 (pdf)

YAD logo

Tervetuloa YAD:n kevätkokoukseen

YAD Youth Against Drugs ry:n
kevätkokous 2015

Kevätkokous järjestetään tänä vuonna poikkeuksellisesti tiimimatkalla Milanossa, Hotelli Bristolissa su 19.4. klo 20, koska paikalla on tuolloin kattava edustus yhdistyksen työntekijöitä, koko hallitus sekä vapaaehtoisaktiiveja. Vuosikertomuksen voi ladata tästä: Vuosikertomus 2014. Vuosikokousasioihin liittyvissä tiedusteluissa ota yhteys Janneen: janne.paananen@yad.fi. Jos satut olemaan tuolloin Milanossa olet toki tervetullut osallistumaan!

Kokouksen asiat

 • Valitaan kokouksen puheenjohtaja, sihteeri ja kaksi pöytäkirjantarkastajaa
 • Todetaan kokouksen laillisuus ja päätösvaltaisuus
 • Päätetään työjärjestyksestä
 • Esitetään edelliseltä vuodelta laadittu vuosikertomus ja päätetään siitä
 • Esitetään yhdistyksen tilinpäätös edelliseltä kalenterivuodelta sekä tilintarkastajan lausunto
 • Päätetään tili- ja vastuuvapauden myöntämisestä hallitukselle ja muille tilivelvollisille
 • Valitaan tilintarkastaja ja hänelle varamies
 • Käsitellään muut asiat
 • Kokouksen päättäminen

 

YAD on mukana Päihdepäivillä 2015 – ole sinäkin!

Tervetuloa Päihdepäiville Helsingin Kulttuuritalolle 19.–20.5. 2015. Tapahtuman aikana sosiaali- ja terveysalan sekä kasvatusalan ammattilaiselle tarjotaan runsas kattaus ajankohtaisia seminaareja, huippupuhujia sekä ideoita ja inspiraatiota. Seminaareja on yhteensä 23 ja ne käsittelevät esimerkiksi päihteitä ja seksuaalisuutta, muuttunutta tupakkakulttuuria sekä avun monia muotoja. Entä miltä kuulostaisi biletohtorin puheenvuoro?

paihdepaivatYAD on mukana tiistaina Kehittyvien päihdepalveluiden ytimessä -seminaarin osassa II, jonka teemana on Kokemusasiantuntijana päihdetyön kentällä. Klo 15.00 alkavan seminaarin puheenjohtajana toimii YAD:n toiminnanjohtaja Janne Paananen ja seminaarin varsinaisen sisällön avaa Juuso Armilan sekä YAD:n Expa-hankkeen kokemusasiantuntijan esitys: ”Kokemusasiantuntijuus ehkäisevässä huumetyössä – sudenkuopat ja oivallukset”. Tässä iltapäivän seminaarissa on ohjeellisena nuorana kokemusasioiden oma ääni eli lähes jokaisessa esityksessä on mukana kokemusasiantuntija itse. Tämän seminaarin ja koko Päihdepäivien esityksiin ja puhujiin voit tutustua ohjelmasta.

Keskiviikkona YAD on mukana Menetelmäkirjastossa, jossa Petra Pohjonen esittelee YAD:n olemassa olevia ja kenties vielä beta-vaiheessa olevia päihdekasvatusmenetelmiä otsikolla ”Onko huumeiden käyttö jokaisen oma asia ja muita kysymyksiä – YAD ry:n toiminnalliset menetelmät päihdekasvatuksen tukena”.

Lisäksi YAD:lla on Kulttuuritalolla ständi, jonne olette tervetulleita keskustelemaan ja tutustumaan toimintaan.

Jos et ole vielä ilmoittautunut mukaan, niin tee se nyt! Nähdään päihdepäivillä!

YAD ry:n vastine Lappeenrannan Uutisissa: Pelottelulla on lyhyet jäljet – myös kannabiksen kohdalla

YAD ry kirjoitti vastineen Lappeenrannan uutisten pääkirjoitukseen ”Yhteiskuntakelvoton kannabissukupolvi paisuu”. Lue vastine tästä.

 

YAD kerää palautetta festarivastaavilta

Oletko toiminut YAD:n festarivastaavana tai oletko käynyt YAD:n festarivastaavien koulutuksen?

Uudistamme koulutusta vastaaville, ja haluaisimme kuulla, mitä SINUN mielestäsi koulutuksessa pitäisi käsitellä? Millaisia taitoja, käytännön asioita, harjoitteita, teoriatietoa jne. vastaava YAD:n festarireissulla tarvitsee?

Arvostamme kaikkia kommentteja ja mielipiteitä!

Ole yhteydessä 31.3.2015 mennessä: Facebookissa Sari Yad / maililla sari.auhtola@yad.fi / puhelimitse 050 522 8708

Huumetilanne Suomessa 2014 julkaistu

THL:n uusin vuosittainen raportti Suomen huumetilanteesta on julkaistu. Raportti kokoaa yhteen Suomen tilannetta kuvaavat uusimmat tutkimus- sekä tilastotiedot.

THL nostaa tiedotteessaan esiin, että huumeiden ongelmakäyttäjiä arvoidaan olevan aiempaa enemmän. Nuoria ongelmakäyttäjiä vaikuttaisi kuitenkin olevan vuonna 2012 vähemmän kuin 2000-luvun alussa. Nyt ongelmakäyttäjistä lähes puolet on 25–34-vuotiaita.

Opioidien ja amfetamiinien ongelmakäyttäjiä arvioitiin olevan 18 000–30 000 vuonna 2012. Tutkimuksen perusteella amfetamiinien ongelmakäyttäjiä arvioidaan olevan 11 000–18 000 ja opioidien ongelmakäyttäjiä 13 000–15 000. Tutkimusasetelman muutosten takia ongelmakäyttöarvion tulokset eivät ole täysin vertailukelpoisia aiempien ongelmakäyttöarvioiden tulosten kanssa.

Päihdehuollon huumeasiakkaiden taustoissa ja elämäntilanteissa ei ole viime vuosina tapahtunut muutoksia. Vuonna 2013 asiakkaat olivat pääosin miehiä (68 %) ja valtaosin 20–34-vuotiaita (63 %). Asiakkaiden koulutustaso oli matala ja työssäkäynti ja opiskelu harvinaista (21 %). Päihteiden sekakäyttö oli yleistä. Asiakkaista 62 prosentilla oli ainakin kolme ongelmapäihdettä.

Opioidikorvaushoidossa oli vuonna 2011 noin 2400 asiakasta.

Vuonna 2012 Tilastokeskuksen kuolinsyytilaston mukaan huumeisiin kuoli 213 henkilöä, kun vuonna 2011 vastaava luku oli 197.

Koko raportin voi ladata täältä.

Ilmoittautuminen kevään Päihdepäiville on alkanut

Päihdepäivät järjestetään Helsingin Kulttuuritalolla 19.-20.5.2015. Päihdepäivät on suunnattu sosiaali- ja terveysalan sekä kasvatusalan ammattilaisille. Tänä vuonna tarjolla monenlaisia seminaareja yläotsikon Päihdeilmastoa muuttamassa alla.

Mukana päivillä on muun muassa YAD:n Juuso Armila sekä Expa-hankkeen kokemusasiantuntija esitelmöimässä aiheesta Kokemusasiantuntijuus ehkäisevässä huumetyössä – sudenkuopat ja oivallukset.

Ohjelma ja ilmoittautumislomake löytyvät TÄÄLTÄ.

THL:n Päihdetilastollinen vuosikirja 2014 on julkaistu

Päihdetilastollinen vuosikirja 2014 on päihdealan yleisteos, joka sisältää keskeiset tilastotiedot Suomen alkoholi- ja huumeoloista sekä yleiskatsauksen Suomen päihdetilanteen kehityksestä. Lisäksi vuosikirja sisältää tietoja alkoholijuomien kulutuksesta muissa maissa.”

Tampereen toimisto muutti Kumppanuustalo Artteliin!

Tampereen toimisto on siirtänyt kimpsunsa ja kampsunsa Kumppanuustalo Artteliin.

Uusi osoite on 15.01.2015 alkaen:

YAD Youth Against Drugs ry
Salhojankatu 42
33500 Tampere

Tervetuloa tutustumaan uusiin tiloihin!

Saman katon alla Arttelissa toimivat mm. Silta-Valmennus, A-Killan Etna-toiminta, Nääsville ry, Muotiala ry, Syömishäiriöliitto ja Suomen Pakolaisavun järjestöhautomo. Kumppanuustalo Artteli löytyy Tammelan jalkapallostadionin vierestä.

Seuraava Tampereen paikallisosaston kokous pidetään Arttelissa ke 21.1.2015 klo 18 alkaen, ohjelmassa leffailtaa ja uusiin tiloihin tutustumista. Tulehan mukaan!